/ БГНЕС
ГЕРБ видяха сценарий за метеж срещу правителството, от БСП призоваха управляващите да си направят дълбок икономически и социален анализ преди парламентарния вот след месеци.

Това стана, след като поисканият от левицата вот на недоверие заради корупция към кабинета на Бойко Борисов беше преодолян със 124 гласа "против", 102 - "за", и 11 гласа "въздържал се".

Дончев: Вотът не мина, защото няма никакъв мотив за предсрочни избори

Маноил Манев от ГЕРБ мотивира подкрепата си за кабинета с три причини - вотът е бил лъжа, глупост, омраза. „С вашия вот излъгахте младите хора, които ходят по улиците, че го правите заради тях. Нищо подобно, правите го заради вашата неосъществена лидерка“, посочи той.

„Глупаво, по думите му, е да искате да разрушите една държава, всичките й институции, заедно с "един неосъществен фюрер да тръгнете към разрушаване на държавата и да казвате после, че искате да направите нещо добро за младите хора". Не съм чул, видял, да има умен политик, който да гради своята политика върху омразата“, коментира Манев.

„Да мразиш е лесно, да управляваш държава е трудно, заключи той и завърши с „довиждане, колеги“.

Спас Гърневски от ГЕРБ заяви, че в България има безпрецедентен опит за метеж срещу законното правителство. „В този заговор участват "самоизяждащата се БСП", тя се опитва да спаси от възмездие създадената от нея в криминалния преход мафиотска олигархия, посочи депутатът. За лице на уличния пуч бе изведен най-големият провал на БСП в политиката - "фелдфебел Румен Радев“, заяви Гърневски.

„Няма друго определение за държавник, застанал на страната на бегълци от правосъдието, срещу българската прокуратура, която търси възмездие“, обясни той.

До дясното му рамо била инсталирана, по думите му, "водачката на безродната червена глутница Нинова", уволнена от собствения си премиер за корупция. Във втората група представителят на ГЕРБ постави политически маргинали и добре мотивирани ултраси, чиято задача е хаос и кръв. В третата група, според него, влизат интелигентни хора, които още на втория ден от протеста са се разграничили от първите две групи. Тях Гърневски посъветва да формулират представите си за по-добър живот, да ги подложат на демократично обсъждане и да създадат собствен демократичен проект.

Кабинетът „Борисов 3“ остава, вотът на недоверие не успя (ВИДЕО)

На изказването му остро реагира Валери Жаблянов от БСП, който поиска от председателя на НС Цвета Караянчева да му наложи наказание заради обидни квалификации.

„Ако искате да разберете мотивите за вота, направете дълбок управленски, икономически и социален анализ, той ще ви свърши работа на изборите след няколко месеца, обидите срещу държавния глава няма да ви помогнат“, заяви депутатът.

Веселин Марешки от "ВОЛЯ" също изтъкна три причини, поради които е гласувал срещу вота.

„На протестите ясно се видя, че хората са мъдри и забелязват, че единствената партия, която не е корумпирана, е "ВОЛЯ", каза той.

Втората причина е, че опитът показвал, че когато на власт е БСП, настъпва криза или национална катастрофа, и затова българският народ не иска да допусне левите до властта. Знаейки това, се опитвате да влезете във властта през задния вход чрез служебния кабинет, това няма как да се случи, коментира лидерът на "ВОЛЯ". На трето място, за отрицателния си вот той посочи отвращението. На последните местни избори, обясни депутатът, БСП са се коалирали с т.нар. меки китки, психодесни, либералнодесни. Ако истински искахте да търсите опозиция, трябваше да искате вот на доверие, обърна се към социалистите Марешки.