България ще получи близо 29 милиарда евро в следващите години. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет, който обсъждаха в продължение на 5 дни. 

"Това са с 2 милиарда лева повече", поясни той. Ето за това заслужавам да ми се иска оставката, каза премерът.

"Не само се запазват средствата по Кохезионната политика и общата Селскостопанска политика, която беше нашата червена линия. Особено важно е, че успяхме да запазим нивото на европейското финансиране по тези две политики. За кохезионната са заложени 9 млрд. евро, което е с 800 млн. евро повече от настоящото", обясни министър-председателят.

За първи път се отпускат 200 млн. евро повече за изостаналите райони в България, обяви Борисов - за Севера и Северозапада - за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места.. Той подчерта, че е получил подкрепа за тези пари от лидери като Ангела Меркел, Шарл Мишел, Себастиан Курц и Марк Рюте.

Борисов: Полагам огромни усилия да сближавам позициите на моите приятели в ЕС (ВИДЕО)

Фондът за справедлив преход е финансиран с половин милиард евро, средства по миграции и сигурност - 200 млн. евро, поясни още той. Средства по Пакета следващо поколение Европейски съюз - там България ще може да разчита на близо 8 млрд. евро гранд.

„Ние сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата рамка. И това при положение, че общият размер на новата многогодишна финансова рамка е с 62 млрд евро по-малко от настоящата“, изтъкна премиерът Борисов.

България ще получи и над 650 млн. евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“. Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по МФР, в Пакета „Следващо поколение ЕС“ така са включени и над 600 млн. евро за България.

Лидерите на ЕС постигнаха компромис. Снощи в полунощ се разбрахме - на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 36 млрд. - заемите. Всичко беше пренаписано документално", каза още той.
 
След излизането на Великобритания, ЕС изгуби един от най-големите си платци, подчерта Борисов след срещата, на която се обсъди новия бюджет на ЕС.

Бюджетът на ЕС в следващите 7 години ще бъде 1 трилион и 74 милиарда евро, а общият размер на Пакета следващо поколение ще е 750 милиарда евро.

Премиерът каза още, че е получил голяма подкрепа от френския президент Еманюел Макрон.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 20 юли 2020 г.