Хранилката на "Лукойл" се оказва много голяма, на нея има председатели на парламентарни групи, членове на кабинета и министри. Това заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев в отговор на пресконференцията на ПП-ДБ.

"От 31 октомври правителството трябва да започне да събира пари от "Лукойл" - близо 3 млн. на ден, и да ги разпределя на хората по програма. Това са въпросните 73 стотинки. Ето тези текстове не искат колегите управляващи да приемат, защото нарушават финансовия интерес на "Лукойл", заяви Добрев.

От ПП-ДБ призоваха Желязков да не свиква парламента на извънредно заседание преди местния вот

Той прочете текст от закона, приет януари месец, с който "Лукойл" трябва да внася 70% от свръхпечалбите и да се връщат като компенсации на хората. "Законът е приет януари, а вече 10 месеца, два поредни кабинета, пет месеца служебен кабинет, пет месеца кабинет на "Промяната" не изпълняват закона", заяви още той.

"Всички тези на хранилката, които сами се издават, бламират заседанието на Народното събрание, за да не се приемат тези промени. За отхвърляне на ветото на президента са необходими 121 гласа - ГЕРБ и ДПС имаме 105 гласа. Ние твърдо подкрепяме този текст, но и други - ще внесем останалите текстове, свързани със съхранението на горивата в България. Да намалим процента на съхранение на горивата, за да увеличим конкуренцията, да позволим внос и да се увеличи конкуренцията, за да паднат цените на горивата в България", посочи още народният представител.

Синдикатът на нефтохимиците: Спрете да развявате дерогацията като пешка и средство за рекет

"От следващата седмица трябваше да започнат изплащане на компенсациите от 73 стотинки", заяви той и алармира, че ако се забави отхвърлянето на ветото, това ще подари на "Лукойл" по 3 млн. дневно.

По думите му, от приемането на закона остават несъбрани около 1 млрд. лева и ако се раздели на броя на шофьорите в страната, трябва да се изплаща по 500 лева компенсация на шофьор.