Делян Добрев заяви, че "Лукойл" е трябвало да внесе в държавния бюджет 622 милиона. 

"В началото на август направихме калкулации колко лева не е внесъл "Лукойл", защото не се изпълнява закона от два поредни кабинета и се оказва, че сумата, която към август е трябвало да внесе "Лукойл" е 622 милиона", заяви Добрев след срещата на депутатите заради евентуалното отпадане на дерогацията за "Лукойл".

Делян Добрев
БГНЕС


По думите му тези пари, разделени на потреблението в страната, правят по 73 стотинки, които хората е трябвало да си получат за всеки литър бензин и дизел, от януари досега и които те не получават.

"От заплахата за отнемане на дерогация, кабинетът пое ангажимент да приложи закона, приет в миналото още НС, януари месец" заяви той.
 
Той припомни, че този закон казва, че 70% от разликата между уралския нефт и другия нефт, трябва да влизат във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите на горива под формата на компенсация. 

Според него разликата се получава затова, че има таван на цената на руския нефт от 60 долара. 

По думите на Добрев "Лукойл" в момента прибира цялата тази разлика и генерира свръх печалби, благодарение на дерогацията, която България им издейства. 

"Имаме уверение, че след преодоляване на ветото, ще започнат веднага да изпълняват закона и ще започнат да дават компенсации на хората. В крайна сметка най-важното е за хората да има компенсации", категоричен бе Добрев.

Той заяви, че тези пари няма да бъдат дадени от бюджета, а от "Лукойл". "Ние ще вземем от "Лукойл" милиарди, ако се спазва обещанието от кабинета, ние сме законодателна власт, ние не управляваме процесите в тази държава. Ще вземем 1 милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсация", допълни Добрев.