ГЕРБ ще внесе за трети пореден път предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл”, това съобщи днес депутатът Делян Добрев. И допълни, че гласуваното в парламента решение да се удължи вносът до октомври 2024 година, е било взето под натиска на премиера Денков.

В изказването си той заяви, че от тази дерогация печели единствено „Лукойл” и то в размер на милиарди долари на година, а ползата за българския потребител е никаква.

Добрев: Решението за удължаване на дерогацията на „Лукойл” беше взето под натиск, получихме заплахи

Съпредседателят на ПГ ДПС Делян Пеевски съобщи, че партията подкрепя предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на “Лукойл Нефтохим Бургас”, защото "това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани".

Не закъсня и коментарът на Кирил Петков от името на „Продължаваме Промяната - Демократична България”. Според тях отпадането на дерогацията ще доведе до рязък скок в цените на горивата.

Петков: Правителството прави най-смислените стъпки за диверсификацията на газа


Припомняме, че в края на септември депутатите одобриха отлагането на дерогацията на руския петрол с една година. Което означава, че “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи.

Промените бяха гласувани в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.