/ БТА
Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България е накарал „Лукойл Нефтохим” да започне процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. Това казва финансовият министър Асен Василев пред „Файненшъл Таймс” в специален материал за страната ни и руските енергийни маневри, посочва NOVA.

Василев твърди пред изданието, че вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността и заявява, че „имаме индикации за интерес”.

Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си – включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия.

Василев твърди, че рестрикциите към руската компания няма да бъдат вдигнати, докато в собствеността ѝ не се включат нови играчи.

Припомняме, че думите на Василев идват в момент, в който правителството увеличи до 50% извънредният данък свръхпечалба за компанията, който преди това беше 33%. Според „Файненшъл Таймс”, когато компанията бъде продадена, този налог ще бъде свален до 15% - очакваният размер на корпоративния данък за мултинационалните компании след Нова година.

Интерес по отношение на „Лукойл Нефтохим“ се изразява вече от няколко месеца от различни страни. Това каза пред журналисти в Министерския съвет премиерът Николай Денков.

„Въпросът е доколко този интерес може да бъде завършен с покупка на рафинерията от друга фирма. За момента все още не е ясно. Интерес има, но решението дали ще бъде продадена или не рафинерията, зависи от собственика в момента „Лукойл България“ и съответните потенциални купувачи“, разясни Денков.

„Не бих искал да коментирам нищо повече, докато няма конкретика за истински намерения. Когато става дума за такъв голям актив, има доста етапи, преди да се стигне до успешна крайна сделка“, допълни още премиерът. 
nova.bg