Така трябва да се избегне шоково поскъпване на горивата и дефицит
Депутатите одобриха отлагането на дерогацията на руския петрол с една година.

Това означава, че “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи.

На комисия: Депутатите решиха дерогацията на руски петрол да отпадне след година

Промените бяха гласувани в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Ден по-рано пред икономическата комисия в парламента министърът на икономиката Богдан Богданов предупреди, че въвеждане на забрана за внос на руски петрол при досега предвидения 30-дневен срок ще доведе до скок в цените на горивата и евентуален дефицит.

"Реалистичният срок е 12 месеца, или 1 октомври 2024 г. да отпадне дерогацията. Рисковете се големи, особено за 30-дневния срок както е заложено в момента. Не мога да прогнозирам какви биха били точно цените, но цените ще се повишат значително и тук трябва да се каже, че ще има и възможности за спекула и може би недостиг дори на горива", заяви Богданов.

„Лукойл" с официална позиция след отказа на България от руския петрол

Предвижда се рафинерията до 31.12.2023 година да има право да преработва не повече от 80% петрол с руски произход, до 31.03.2024 година не повече от 75%, до 30.06.2024 година не повече от 50%, до края на септември другата година не повече от 25% и така до 01.10.2024 година, когато окончателно "Лукойл" ще трябва да премине към преработката на петрол с неруски произход.