Делян Пеевски
Делян Пеевски / БГНЕС
Парламентарните групи се срещнаха с премиера по повод предложението на партия ГЕРБ за отпадане на дерогацията на руски петрол.

"Първото нещо, което разбрахме, че благодарение на това, което направихме с г-н Борисов, ГЕРБ и ДПС, да предложим отпадане на дерогацията, "Лукойл" както не искаха да си платят данъците ще платят данъци в размер на 500 млн. лева", заяви депутатът Делян Пеевски. Уверението е, че тези данъци ще бъдат внесени, допълни той.

Пеевски даде заявка, че ако това не се случи, ще бъде внесен проекта и дерогацията ще бъде отнета от "Лукойл". Народният представител също така посочи, че ще внесат изменения в закона, с които ще поставят под управление на Държавната агенция „Държавни резерви и военновременни запаси“ базите за съхранение на горива на „Лукойл“. Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“, коментира Пеевски.

На срещата е бил уточнен проблемът за "Булгартрансгаз". С министър Асен Василев, който се е включил онлайн на срещата, са се разбрали да се промени законът, така че да се събира таксата върху руския газ от Агенция "Митници". "Ако "Булгартрансгаз" обаче не си получи парите, от "Газпром" ще си ги търси министерството на финансите от митниците и руската страна, за да няма риск върху българското дружеството", коментира още депутатът от ДПС.

Добрев: Сумата, която към август е трябвало да внесе „Лукойл“, е 622 милиона

"Ползите от тази среща са: 500 млн. лева от данъци, над 1 милиард лева ще бъдат прибрани от "Лукойл", които на практика не бяха платени", резюмира акцентите от срещата Пеевски.


“Вече няма да има нотификация в събирането на таксите и 0,73 стотинки ще бъдат прибрани за българския данъкоплатец и ще се използват от фонда за енергийна сигурност, това решение е със задна дата и следователно ще приберем над милиард от фонда, които не бяха платени от „Лукойл”, подчерта Делян Пеевски.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев допълни, че този закон, който е приет през януари, трябваше да внася във фонда за енергийна сигурност разликата между "Брент" и "Урал".

"С получените пари ще бъде направена програма за българските граждани. Затова казваме да се махне дерогацията за "Лукойл", защото няма полза за българските граждани, има полза за "Лукойл".

Експерт: Има риск да скочат цените, ако отпадне дерогацията на руски петрол

На въпрос дали "сглобката" е стабилна, Пеевски посочи: "Както виждате, днес направихме среща и постигнахме диалог по темата и ние сме доволни. Щом успяхме да форсираме събирането на милиард и половина за българските граждани, ние сме доволни - докато успяваме да работим за хората, ние ще подкрепяме това правителство. Ако не се случва, знаете - няма да го подкрепяме. Г-н Петков очаква да види промените, които изготвяме, и утре ще ги внесем заедно", коментира депутатът и уточни да не се търсят интриги в това, че той отсъства.