Лукойл
Лукойл / БГНЕС
Българското общество за пореден път е свидетел на поредица от неверни изявления за продажбата на бургаската нефтена рафинерия “Лукойл Нефтохим Бургас“. Това посочват в своя декларация от Синдиката на българските нефтохимици, работещи в предприятието.

От там са на мнение, че професията им се оклеветява. Липсва на компетентна оценка за въздействието и последствията за работещите в сектора и за държавата при отпадането на дерогацията, спрямо руския петрол, се посочват още от синдикалната организация. 

"Дерогацията за преработване на руски нефт и делът на съхраняваните запаси на нефт и нефтопродукти в страната се превърнаха в разменна монета при преследването на партийни и корпоративни интереси. Гореописаното поражда съществен риск от загуба на работните ни места и гаранции за дългосрочна заетост на българските нефтохимици. Въпреки многократните обръщения на Синдиката на българските нефтохимици към политически партии и държавни институции, гласът ни не беше чут. Това доведе до повишаване на социалното напрежение и пораждане на несигурност сред работещите и техните семейства", пишат от синдиката в декларацията си.

От там допълват, че работещите в сектора ще отстояват правото си да упражняват професията на нефтохимика. 

След проведено закрито заседание вчера организацията обяви пред журналисти, че в бургаската нефтена рафинерия работят около 5 000 души, а ако рафинерията спре да работи всички ще останат без работа. 

“Размотаването на дерогацията като пешка, като средство за рекет срещу нашия работодател, притеснява работниците. Затова и молбата ни е към абсолютно всички, които са свързани с тази тема - да спрат да развяват дерогацията като пешка и да я местят наляво и надясно“, каза президентът на Синдиката на българските нефтохимици Павлин Ваковски. Според експертите на организацията, отмяната на дерогацията за руския петрол ще доведе до повишаване на цените на горивата у нас. 

Преди месец Синдикатът на българските нефтохимици "Лукойл" разпространи отворено писмо до институциите, в което предупреди, че отпадането на дерогацията ще повиши цените на горивата в България, а това от своя страна ще доведе и до по-висока инфлация. Парламентарните групи вече проведоха среща по повод предложението на партия ГЕРБ за отпадане на дерогацията на "Лукойл".

След нея съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски обобщи: "Най-важното, което разбрахме от премиера, е, че благодарение на това, което направихме с г-н Борисов, двете партии ГЕРБ и ДПС да кажем, че дерогацията приключва след една седмица, "Лукойл", както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци". 
 
Станимир Димитров/БТА