​​​​​​​Добрев призовава Василев да не тегли 37,4 млрд. нов дълг
Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев призова финансовия министър Асен Василев да се „опомни, докато не е станало късно за клетата ни държава.

В открито писмо Добрев заявява, че Василев планира да изтегли до края на 2024 г. 19 755 200 000 лева нов дълг, като една немалка част вече е изтеглена от него и похарчена.

За 2025/2026 планираш още 17 614 300 000. Сумарно това прави приблизително 37,4 милиарда нов дълг, което е повече от дълга взет от държавата ни от освобождението до сега“, предупреждава Добрев.

И за какво? За социални разходи? Не виждаш ли, че три години го пробваш това и не се получава. Увеличените разходи не стимулират икономиката. Проблясъкът през 2022 беше заради войната - боеприпаси, ток и горива, нищо друго“, припомни депутатът от ГЕРБ.

Василев: В бюджет 2024 г. са заложени публични инвестиции за почти 10 млрд. лв.

Той алармира, че по-високите социални разходи вдигнаха инфлацията и никой не забогатя, а „икономиката се влачи по корем“.

Хората си останаха със същата покупателна способност, просто имат повече хартийки за същите стоки. Държавата обаче задлъжнява с бесни темпове. Лихвите вървят нагоре и ще ни е много по-трудно да обслужваме лихвите по заемите, които теглиш“, предупреждава Добрев.

Той дава и следния пример, който се надява да му „помогне да се осъзнае“: „Според НСИ към 31.12.2022 година децата в България са 1 099 696. Ако разделим планираният от теб дълг на броя на децата в България (тъй като те ще плащат тази сметка) се получава по 33 981,66 лева на всяко дете. Без лихвите и сметката не изключва децата от малцинствата и социално слабите семейства - на ВСЯКО дете по близо 34 хиляди лева без лихвите“.

Добрев призовава Василев да намали приходната част до изпълнението от тази година, балансирай бюджета, все още не е прекалено късно. „Няма кой да те спре, трябва сам да се осъзнаеш и да се спреш. Иначе, в момента ситуацията отстрани прилича на онази сватба, на която един от гостите взел 5 лева на заем от съседа си на масата, дал ги на оркестъра и поискал да го поздравят с "Чорбаджийско хоро", завършва Добрев.
БГНЕС