До месец ВКС се произнася по делото за убийството на Кристин
До месец ВКС се произнася по делото за убийството на Кристин / netinfo

Върховният касационен съд ще се произнесе по делото за убийството на 17-годишния Кристин Иванов в едномесечен срок. Кристин беше убит през октомври 2004 година. Разчлененият му труп бе открит заровен в гориста местност на стадион "Металург" в Перник, дни след изчезването на момчето. Пернишкият окръжен съд призна за виновен и осъди на 11 години затвор, Кристиян Петров, съученик на убития Кристин.

Софийският апелативен съд потвърди първоинстанционната присъда. Кристиян Петров беше осъден да заплати на роднините на жертвата 100 000 лева, по силата на внесения от тях граждански иск.

На днешното заседание адвокатите на Кристиян Петров настояха пред съда подзащитният им да бъде признат за невинен. Защитниците посочиха, че липсват категорични доказателства, че Кристиян Петров е извършител на убийството. В подкрепа на тезата си един от адвокатите изтъкна, че когато е било извършено престъплението Петров е бил у дома си.

Адвокат Марин Марковски отбеляза, че Кристиян Петров тежи по-малко от 50 кг. и не е способен да извърши подобно убийство, тъй като за него е необходима голяма физическа сила. Марковски изтъкна, че присъдата не е свързана с идеята на закона, наказанието да се използва за поправяне, за това адвокатът помоли съда да намали значително присъдата на Кристиян Петров.

Самият подсъдим не присъства на днешното заседание. Прокурорът от Върховната касационна прокуратура заяви, че присъдата е правилна и нарече жалбата на защитниците на Кристиян Петров неоснователна. Прокурорът посочи, че са налице всички доказателства, че Кристиян Петров е автор на деянието и настоя присъдата да бъде потвърдена.