Детската шейна на Симеон и файтонът на Фердинад изправиха община срещу парламент
Детската шейна на Симеон и файтонът на Фердинад изправиха община срещу парламент / netinfo
Изключително ценни експонати от Музея на София, сред които файтонът на цар Фердинанд, с който е ходил на заседания в Народното събрание, и детска шейна, подарък на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза от Софийската пожарна, са били преместени от фондохранилището на музея. Старинните експонати са били закарани от служители на парламента в гараж на Народното събрание на бул. „Черни връх” без да бъде уведомена Столичната община.

Преместените експонати са част от колекцията на Софийския исторически музей и са се съхранявали в помещение държавна собственост от 70 кв.м на ул. „Искър” 2. „Имотът е част от парламентарната дирекция „Автомобилно обслужване и гаражи”, а общината дълги години го е ползвала. През 2003 г. тогавашният кмет Софиянски е обжалвал заповед на областния управител Росен Владимиров за освобождаване на помещението, а Висшият административен съд е спрял заповедта. От тогава други юридически връзки не е имало”, каза за Дарик заместник-кметът по култура и образование Йорданка Фандъкова.

Изнасянето на музейните експонати се е наложило заради ремонт на помещението за нуждите на гаража и ще бъдат върнати в музея, когато той стане готов до 2-3 месеца, увери Фандъкова. Тя е разговаряла с главния секретар на парламента Мирон Гаврилов, тъй като преместването на файтоните и каляските е станало сутринта, без да бъдат предупредени в общината и в общинското предприятие „Стара София”. „Изяснихме недоразумението. Бях уверена, че към експонатите е подходено много внимателно. Утре наши специалисти ще отидат да видят в какво състояние са”, каза още Йорданка Фандъкова.