Десетки са потърсили лекарска помощ след рекордните температури във Видин
Десетки са потърсили лекарска помощ след рекордните температури във Видин / netinfo

Около 30 души са потърсили "Бърза помощ" след рекордните температури регистрирани във Видин, съобщи д-р Матей Матеев, началник направление "Медицински дейности" в МБАЛ "Св.Петка" във Видин. Двойно се увеличават обаче посещенията на пациенти в "Бърза помощ" в почивните дни, тъй като тогава се консумира повече алкохол, уточни Матеев.

Постъпилите пациенти в "Бърза помощ" са предимно с оплаквания на сърдечно-съдовата система, но броя на регистрираните през изминалия ден и днес не показват сериозно увеличение на тези заболявания, уточни Матеев.

Температурен рекорд от 39,5 градуса регистрираха вчера от хидрометеорологичната станция (ХМС) в града. Най-висока температура на 18 юли е отчетена през 1946 година - 37,2 градуса. Днес в 12.00 часа е регистрирана температура на въздуха от 33 градуса, съобщиха от ХМС Видин.

Подкрепителен пункт за жителите на града откри вчера Българският червен кръст във Видин. В него се предлага безплатно студена минерална вода, а специалист измерва кръвното налягане на постъпилите в пункта, съобщи Пепи Петров, експерт в БЧК - Видин.

При високи температури лекарите препоръчват да не се излиза навън във времето от 10 до 18 часа, да се консумират повече течности - по два литра на ден, в храната да преобладават плодове и зеленчуци и да се избягва употребата на алкохол.