Десетки онкоболни чакат скъпо лекарство от министерството
Десетки онкоболни чакат скъпо лекарство от министерството / БГНЕС
Десетки болни от рак на гърдата чакат скъпоструващ медикамент
21079
Десетки болни от рак на гърдата чакат скъпоструващ медикамент
  • Десетки болни от рак на гърдата чакат скъпоструващ медикамент

Повече от 70 болни от рак на гърдата чакат Министерство на здравеопазването да им отпусне скъпоструващия медикамент „Херцептин". Това съобщи Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването. В петък 11 от тези пациенти ще внесат иск в съда срещу здравното ведомство.

Според Теодора Захариева болните, лишени от лечение с „Херцептин", са много повече от 70, но в момента толкова са записани в листата на чакащите за лекарството: „70 души са тези, които знаят, че това лечение им се полага. Според статистика на раковия регистър те са много повече. Доста от хората не знаят, че това лекарство им се полага, те са някъде около 800 души. През 2007 г. са имали нужда 541, чакаме официалната статистика за 2008 г. и новооткритите за 2009 г."

Според д-р Красимир Цветков от ракова болница проблемът с отпускането на лекарства е заради усложнени процедури в Министерство на здравеопазването: „Може би проблемът е, че кампанийно се снабдяват, няма постоянно регламентирано зареждане. Вариантът да изпишем това, ако го няма другото, колкото да не е без хич, не е приемлив и това не се прави. Понякога се налага хората сами да си ги купуват".

Годишно лечението с „Херцептин" струва 72 000 лева.