Депутат: Предложената промяна в закона за отбраната е опция за всеки случай
Депутат: Предложената промяна в закона за отбраната е опция за всеки случай / снимка: БГНЕС, архив
Валентин Радев
81981
Валентин Радев
Янко Янков
  • Валентин Радев
  • Янко Янков

След като правителството предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното ни пространство, не закъсняха и политическите реакции.

Предложенията за промени в закона за отбраната и въоръжените сили са обявени за обществено обсъждане, а после предстои да се гледат и в парламента.

Промените предвиждат държави членки на НАТО да могат да се включват в отбраната на българското въздушно пространство, съвместно с нашите военновъздушни сили.

Повече вижте тук

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев посочи, че според законопроекта основната задача на българската армия продължава да бъде охрана на въздушното пространство, като „има опция и/или съвместно със сили на съюзнически държави".

Това е опция за всеки случай, каза той и призова да не се приема буквално.

„Битката предполагам на всички, ако мога така да се изразя, продължава да е ние да може да възстановим летателната годност и на останалите самолети с договор с Полша. Другата опция е постепенно да започнем да мислим, както ще се наложи и вече има такива обещания, със 150 млн. лв. да се вдигне бюджетът, да е почти същият като през 2014 и следващите години", каза Радев. Той припомни, че по времето, когато е бил зам.-министър в предходния кабинет на Бойко Борисов през 2012 година, е имало финансов план, според който по 100 млн. да се отделят на година и за седем години да изплатим ескадрила, която тогава трябвало да купим от Португалия. „Такъв план трябва да приложим и сега. И този план Б да се осъществи - да си купим ескадрила осем или десет самолета, които да са съвместими с нашите съюзници, а да не са МиГ-29 или още по-зле МиГ-21", каза Радев.

След като България не може да осигури охраната на въздушното си пространство, трябва наши партньори да го направят. Това коментира в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Янко Янков по повод предложението за законови промени.

"За България е важно да се охранява въздушното пространство. Ако ние не можем сами да си го охраняваме, трябва наши партньори да го охраняват, защото това е част от натовското въздушно пространство, а освен това е гранично и знам, че по време на украинските събития се налагаше да си вдигаме много често изтребителите под тревога. Така, както в момента я караме, няма да има какво да се вдига под тревога, защото на нашите изтребители ще им изтече летателният ресурс и ако не се ремонтират своевременно... Но дори да се ремонтират, в едни по-екстремни условия те са крайно недостатъчни", каза депутатът.

Той е категоричен, че България ще намери начин да осигури охрана на въздушното пространство, защото това е въпрос на чест и достойнство.

Страната ни е член на НАТО и има ангажименти, допълни Янков. Той посочи, че има сериозен недостиг на финансов ресурс в публичните финанси, но трябва да се намери начин той да бъде преодолян, тъй като става въпрос за националната сигурност.