/ Георги Димитров
Бившият министър-председател акад. Николай Денков даде разяснения защо все още страната не е получила второто плащане по Плана за устойчивост.

ПП ДБ
Георги Димитров

"Сигурен съм, че това ще бъде тема през месеците на предизборната кампания", каза Денков.

"Фактите са много ясни - ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и жертва на този саботаж пада второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", подчерта той.

ПП ДБ
Георги Димитров

Денков обяви, че още в края на миналата година всички действия, които зависят от МС, са направени и законопроектите са внесени в НС. Според него, за да бъде извършено второто плащане, трябва да бъде приет Законът за личния фалит, Правилата за работата на Комисия за противодействие на корупцията, Законът за защита на сигналоподателите и Пътната карта за климатична неутралност.

Той заяви, че правилата за работа на националната комисия за противодействие на корупцията за първи път са били изпратени на ЕК през октомври и от тогава досега върви кореспонденция, в която, според него ГЕРБ и ДПС не приемат част от изискванията, които осигуряват правилна работа на комисията. 

Бившият правосъден министър Атанас Славов обясни защо, според него, ГЕРБ и ДПС са пратили страната на избори. "Първо, за да запазят своите удобни места във ВСС и Висшия прокурорски съвет", каза той. Славов обяви, че изготвеният нов Закон за съдебната власт е предвиждал ясна и категорична деполитизация на парламентарното участие в двата органа.

ПП ДБ
Георги Димитров

"На второ място, за да могат да използват предизборно Антикорупционната комисия, която от септември е с увеличени правомощия, но със старо ръководство", заяви Славов.

Трета причина, според него, е да получат "амнистия" по потенциални сигнали и разследвания от преди 2021 г.

Денков каза още, че докато е премиер, МС е свършил всичко, което е зависело от него. "Това, което остава да се свърши - е да се осигури мнозинство в Народното събрание, няма как като премиер, аз да осигуря мнозинството тук", каза той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня