/ БТА
"Размерът на фискалния резерв към 18 април е 10,9 милиарда лева", каза служебният министър на финансите Людмила Петкова на брифинг на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево".

Тя се съгласи, че през последната седмица спорът за наличното в хазната е ескалирал. Петкова припомни, че на 9 април бившият финансов министър Асен Василев е посочил сумата от 9,9 милиарда лева, докато нейната проверка е показала 6,7 милиарда лева.

ПП в задочен спор със служебния финансов министър заради фискалния резерв

По нейни думи една част от разликата се е получила в резултат на решението на кабинета за закупуване на вземанията на "Булгаргаз", Българския енергиен холдинг и "Топлофикация", а друга - от регулярни плащания и изплащане на пенсии.

Решението за "Топлофикация" относно вземанията бе отменено и така 1,6 милиарда се върнаха в бюджета, поясни Петкова. Тя подчерта, че фискалният резерв е променлива величина. Има цялостен план за повишаване на събираемостта на приходите, увери Петкова.

Тя информира още, че следващата седмица има среща в Брюксел с комисаря по икономика, на която ще се говори за Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като второто плащане по Плана е заложено за тази година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Грудев/БТА