/ БГНЕС, колаж
От "Продължаваме Промяната" (ПП) влязоха в задочен спор със служебния финансов министър и вицепремиер Людмила Петкова заради фискалния резерв. 

По-рано днес Петкова направи уточнение за състоянието на финансите на държавата, като информира, че по данни на Българската народна банка нивото на фискалния резерв по сметки в БНБ и банки към 8 април е в размер на 6,7 млрд. лева. От тази сума 4 млрд. лв. са средствата на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, т.нар. „Сребърен фонд“, и всъщност разполагаемите парични средства са 2,7 млрд. лева.

Вицепремиерът коментира, че днешните данни, представени от бившия министър на финансите Асен Василев за фискален резерв от 9,9 млрд. лв., са данни към 29 март.

Тя припомни, че в периода от 29 март до 8 април са извършени плащания в размер на 1,6 млрд. лв. "по Постановление на Министерския съвет № 63/ 27.03.2024 г. за придобиване от държавата чрез министъра на енергетиката на вземания на „Българския енергиен холдинг“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД".

"Към сумите 6,7 млрд. лв. и 9,9 млрд. лв. не са включени вземания в размер на около 2,0 млрд. лв., представляващи очаквани бъдещи постъпления от Втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост. Сумата реално ще постъпят в бюджета след изпълнение на всички етапи и цели, които се изискват", посочи министър Петкова.

Малко по-късно от "Продължаваме Промяната" изпратиха своя позиция относно фискалния резерв. 

"Резерв в края на март 9.9 милиарда лева. Големи плащания направени в началото на април: 1.6 милиарда към БЕХ за дълга на Топлофикация и 1.5 милиарда за изплащане на пенсиите през април. Очакваните данъчни приходи през април са 3.9 милиарда лева. и пристигат на 14-ти (ДДС) и след 25-ти (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лева", посочиха от ПП. 

„Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция “Държавно Съкровище”, не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ”, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев.

Те изпратиха и графика, като по думите им това са прогнозните нива на единната сметка през април: 

ПП, пресцентър