Министър-председателят акад. Николай Денков коментира новите промени в Конституцията.

"Коментарите, по отношение на Конституцията от Президентството отразяват големи пристрастия по отношение на служебното правителство", заяви премиерът.

Радев: Призовавам управляващите в оставащите дни от годината да ни гарантират влизането в Шенген


"Служебното правителство при ситуацията, която имахме в последните години, се оказа, че управлява в дълги периоди без парламентарен контрол", каза Денков.

По думите му целта на служебното правителство е да проведе честни избори.

Той припомни, че когато Венецианската комисия е била тук е попитала защо ни трябва служебно правителство, тъй като в много държави няма. Денков е отговорил, че е добре да има, за да няма съмнение, че все пак изборите се правят, доколкото е възможно от партийно-неутрално правителство.

Колкото до епитетите, Денков заяви, че няма какво да коментира и подчерта, че тези промени са съгласувани с Венецианската комисия и ЕК.

"Ако някой смята, че ЕК изнасилва Конституцията - тогава нека да го каже ясно", призова той.

По думите му управлението се случва със всяко едно решение, което взема НС, МС, министър.

Той коментира и присъствието на партия ДПС. "Всеки който участва в гласувания, участва във вземането на решения, тъй като много от важните процеси бяха реализирани през тези почти седем месеца в НС с гласувания, в които са участвали и ДПС, между другото и другите партии. Всяка от тези партии, със своето гласуване участва или не участва при вземане на дадено решение", коментира Денков.

"Нека да не разбираме участието в управлението като някакъв еднократен акт", призова Денков.

Той подчерта, че има споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, а при вземане на решения, които изискват квалифицирано мнозинство, по думите му, е съвсем нормално да участва и ДПС.

Денков коментира и решението на Нидерландия за Шенген, според него решението е очаквано. "То ни позволява да преговаряме от по-добри позиции с Австрия за окончателното решение", заяви той. 

Денков заяви, че преговорите продължават и те ще завършат, така че да отчетат притесненията на Австрия, защото тя има сериозен проблем с миграцията. По думите му всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат в момента.

"Всякакви коментари от типа какво е можело нямат никакво значение в момента", подчерта той. Според Денков трябва спокойствие, за да се приключат преговорите по правилния начин.