"Призовавам управляващите в оставащите дни от годината да ни гарантират влизането в Шенген". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

Президентът посочи, че той е подписал указа за закона, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от тях енергийна вноска за транзит на газ, с което е паднала преградата, която правителството и парламентът сами са издигнали по пътя ни към Шенген. "Това, за съжаление, не е резултат на самоосъзнаване, а на дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария. Осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която декапитализира "Булгартрансгаз", което не вкара и една стотинка в бюджета, за сметка на това ни злепостави като ненадежден партньор в Европа", посочи президентът.

Той припомни, че служебното правителство е успяло да постигне конкретен ангажимент за октомври. "За съжаление този импулс не бе развит, а се издигаха бариери по този път", допълни Радев.  

Радев: За експеримента с Конституцията българите ще платят висока цена, мой дълг е да сезирам КС

"Политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и бизнеса. Съвсем доскоро лидерите на ПП-ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и трябва да бъдат държани далече от властта. Днес те управляват заедно, "изнасилват" Конституцията заедно" и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата стига и до онези, които търсят всеки повод да ни спънат за Шенген", подчерта държавният глава.

"Управляващите дължат обяснение за ощетяването на националния интерес и саботиране на пълноценната ни европейска интеграция", допълни президентът. 

"Явно апетитът за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана. Мисля, че тези промени неизбежно ще доведат до кризи", каза още Радев. 

Той заминава на двудневно официално посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Във фокуса на визитата му са развитието и задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, европейската перспектива на Косово и развитието на българската общност в страната. Акцент ще бъде поставен още върху регионалната стабилност и сътрудничеството в Югоизточна Европа.