Непрекъснато има провокации от президентската инстутиция и няма да вляза в този тон, заяви министър-председателят
Премиерът Николай Денков цитира пред журналисти няколко изявления от Мадридската декларация, на която е присъствал президентът Румен Радев и я подписал.

"Моят въпрос е кога нашият президент е имал свое мнение - когато е подписвал тези цитати, или когато днес повтаря руски опорки, които нямат нищо общо с позицията на ЕС и членовете на НАТО", заяви министър-председателят в отговор на критиките на държавния глава.

На въпрос дали се гледа на България като склад на "чужди въоръжени сили", Денков посочи, че се гледа националният интерес и какво иска България да осигури като защита - войната да свърши възможно най-бързо.

Радев: Крайно е време е да започнем да мислим обективно и трезво за войната в Украйна

"Но това няма да стане с призиви към Украйна. Войната е започната от Русия и най-лесният и бърз начин е Русия да си изтегли войски и войната да спре за един ден, както видяхме от похода на Пригожин", коментира Денков.

Министър-председателят не се съгласи с тезата на държавния глава, че "Украйна настоява да води тази война".

"Този, който настоява да води тази война, е кръгът около Путин. Те започнаха войната. Най-лесно е този кръг да заповяда руските войски да се изтеглят и войната ще спре за един ден", коментира още той.

Той повтори, че Украйна трябва да е член на НАТО, за да защити и себе си, както и да държавите след нея в Източна Европа. "Друг въпрос е, че нейното приемане може да стане само като спрат бойните действия", заяви акад. Денков. "Украйна като член на НАТО би била силен гарант за сигурност и за самите тях, и за нас".

"Непрекъснато има провокации от президентската институция и няма да вляза в този тон. Ще отговарям по начина, по който смятам, че трябва да отговаря институцията, която представлявам. Българският национален интерес е да спре войната като Русия изтегли войските си от Украйна и Украйна стане член на НАТО, за да изградим отбранителен капацитет. Тогава никой няма да си помисли дори да нападне България. Част от недоволството на Зеленски идва от това, че ако Украйна беше член на НАТО от 2014 г., тя никога нямаше да бъде нападната", завърши министър-председателят.