"Нашите управляващи, това е големият проблем, нямат свои мнения и нямат своя позиция", категоричен е Радев
"Когато министър-председател реши да покани президент институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен преди тази покана, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки", това коментира президентът Румен Радев пред журналисти в понеделник. 

Това е първият коментар на президента след срещата с украинския му колега Зеленски, която се проведе миналия четвъртък.

"В тази ситуация разбира се най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България, не е добър сигнал към 300 000 българи в Украйна", допълни Радев.

Радев към Зеленски: Не приемам предоставянето на боеприпаси от резервите на България

Президентът посочи, че се надява Министерски съвет да спазва по думите му елементарните правила в протокола и за в бъдеще такива мероприятия да бъдат съгласувани с него.

"Аз винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството", запита президентът.

"Ще ви дам един пример - спомняте си може би, че октомври месец миналата година един от президентите от Източна Европа изпрати проект на декларация за незабавна подкрепа за членството на Украйна в НАТО към всички президенти. Тогава аз отказах да подпиша тази декларация с ясен мотив - приемането на Украйна в НАТО преди установяването на мир означава война над Русия", допълни Радев.

По думите му тогава се е "надигнал страшен вой". "Изведнъж тези мои яростни критици промениха мнението си и приеха моята теза", заяви той.

Президентът запита изобщо имат ли собствено мислене, собствено мнение и позиция. "Те безпрекословно следват примера на големите държави-членки", допълни президентът.

"Нашите управляващи, това е големият проблем, нямат свои мнения и нямат своя позиция", категоричен е Радев.

"Редно е управляващите да оправдават своите претенции за единство и за прозрачност", заяви той в отговор на въпрос за поетите ангажименти към Зеленски от България.

"Ясно е едно - наливането на повече оръжия увеличава риска в тази война и то риск за всички ни, колкото и далече да ни изглежда тя", подчерта Радев.

По думите му продължава черна тенденция български министър-председател да използва чужди медии, за да клевети страната.

Президентът зададе въпроси за боеприпасите - какво ще имаме след като ги дадем, кога ще ги запълним с нови, кога ще доставим ново въоръжение.

По отношение на бъдещата среща на страните-членки на НАТО в Литва, Радев заяви: "Никой не задължава никоя страна-членка с какъвто и да е документ да участва в предоставянето на въоръжение"