Изостряне на отношенията между Президентството и Министерския съвет след посещението на украинския президент Володимир Зеленски. Вицепрезидентът Илияна Йотова обвини правителството в опит за прикриване на готвена военна помощ за Киев. Отговорът от Министерството на отбраната не закъсня, посочва NOVA.

Причината за напрежението между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 е новият списък с исканата военна помощ, който стана ясно, че е предоставил при посещението си у нас Володимир Зеленски. Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази съмнения, че правителството прави опит да прикрие поет ангажимент към Украйна. От Министерството на отбраната обвиниха Йотова в опит за манипулация, насаждане на страх и разединяване на нацията. Вицепрезидентът Илияна Йотова не видя повод за критики към Президентството след срещата с Володимир Зеленски.

„Вчерашният ден за мен е доказателство за това, че критиките към президента и този огън целят да отнемат вниманието на българската общественост от това какво точно е поело българското правителство като ангажимент към президента Зеленски по време на срещата, която беше закрита за медиите”, каза Йотова.

Повод за притеснения тя видя в изявленията на министъра на отбраната и премиера.

„Диаметрално различните позиции на министър-председателя и министъра на отбраната от вчера показва, че има желание да се скрие нещо от българската общественост и нашият въпрос е какво е това. Единият казва, че ще дадем всичко, а другият - това, което можем”, коментира Йотова.

От Министерството на отбраната изпратиха официална позиция, в която определиха думите на вицепрезидента като манипулация.

„Тревожно е, че президентската институция манипулира общественото мнение с неверни внушения за военната помощ за Украйна и така подхранва кампанията по дезинформация, която се води срещу България. България ще предостави боеприпаси, които са към края на своя ресурс, но са в годно състояние. С днешния си опит да разклати стабилността на редовното правителство, вицепрезидентът насажда страх и разединява, вместо да обединява нацията”, се казва в позицията.

„Това не е публично изнасяне на такава интрига, а умишлен и зловреден опит за създаване на такава”, заяви Людмила Илиева, ПП-ДБ.

A от БСП поискаха одобряването на нова помощ да минава през решение на парламента.

Първият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев смята, че България има какво да предостави на Украйна. По думите му това включва и танкове и противовъздушна отбрана.

„Имаме един комплекс С-200 - най-старият, с най-голям обхват, но вече много остарял. Ако Украйна прояви интерес, за нас остава С-300. Имаме какво да предоставим, въпрос на политическа воля и ясното разбиране, че на Украйна в такъв момент трябва да се помогне”, заяви Съби Събев.

Генерал Събев определи като правилен курса на правителството.
nova.bg