Вариантът Делта плюс на COVID-19 вече е в България. Това става ясно от справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

Всички изследвани положителни проби на коронавируса у нас са на Делта варианта, но за първи път чрез целегеномно секвениране е засечен и Делта плюс варианта.

13 от общо 447 клинични проби към първи ноември са показали новата мутация AY.4.2, позната още като Делта плюс. Всички анализирани проби са устонавили Делта варианта на SARS-CoV-2, който според СЗО е причислен към вариантите с повишено значение за общественото здраве.

Делта плюс: Фактите за новия вариант на COVID-19 

Пробите са изпратени в НЦЗПБ в периода 30 септември – 12 октомври от 9 медицински заведения от 6 области на страната, в т.ч.: Благоевград - 2, Бургас – 4, Варна – 2, Кюстендил – 1, София (столица) – 3 и Стара Загора – 1. Пациентите са на възраст от 13 до 82 г., със средна възраст 48,5 г. Четирима от тях са на възраст от 13 до 17 г.  

Един от диагностицираните пациенти е хоспитализиран, един е излекуван, а други 11 пациенти са на домашно лечение, показват още данните на НЦЗПБ. Справката за състоянието на пациентите е към 29.09-06.10.2021 г.

НЦЗПБ


Този подвариант е 10-15% по-преносим от оригиналния вариант Делта, но не се наблюдава разлика по отношение на тежестта и продължителността на заболяването, уточняват от Здравното министерство. 

В света подвариантът Делта Плюс е документиран за първи път през май 2021 г. В средата на октомври се разпространи с бързи темпове в Англия и стана обект на засилен мониторинг. Към настоящия момент в Обединеното кралство се докладват най-много случаи. Други засегнати страни в Европа са Германия, Италия, Полша, Дания, Белгия и Румъния.

Понастоящем Делта Плюс е класифициран от СЗО и Европейския център като вариант под наблюдение.