Става дума за AY.4.2, наричан още Делта плюс
В Русия, Израел и САЩ са открити единични случаи на разновидност на варианта Делта. Става дума за AY.4.2, наричан още Делта плюс.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията е открил около десетина такива случая с тази разновидност на варианта Делта.

В Русия също са открити единични случаи на новия вариант на коронавируса AY.4.2 - разновидност на варианта Делта. Това съобщи пред журналисти Камил Хафизов, ръководител на научна група в Централния научноизследователски институт по епидемиология към федералната агенция Роспотребнадзор, предаде ТАСС.

ЕМА: COVID вариантът Мю е причина за безпокойство

Вариантът AY.4.2, открит първоначално във Великобритания, според британски учени е един от 45-те подвида на варианта Делта. Според Франсоа Балу, директор на института по генетика към Лондонския университетски колеж, новата разновидност е по-заразна и може да се разпространява с 10-15 процента по-бързо от Делта.

Вариантът AY.4.2 може постепенно да започне да измества "старата" Делта, но това едва ли ще стане също тъй стремително, както самата Делта измести преди време останалите варианти, коментира Хафизов.

Проф. Радка Аргирова: Мю вариантът на COVID-19 е по-заразен (ВИДЕО)

"Откриването на нова разновидност, разбира се, е важно да се наблюдава, но това не означава, че става дума за следващия вариант, който ще измести Делта", каза по-рано авторитетният британски учен Андрю Полард. Той е ръководител на научната група по изследване на ваксините в Оксфордския университет.

Един носител на новия подвариант може да зарази 9 души наведнъж. Освен това симптомите на болестта се появяват по-бързо, посочиха руски експерти. Повече болни, отколкото в случая с предишни варианти, развиват средно тежка, тежка и крайно тежка форма на COVID-19. Боледуват вече и деца, отбеляза Андрей Малявин, главен извънщатен пулмолог за Централния федерален окръг към руското здравно министерство.