За момента няма по-добра защита от ваксинацията, посочи президентът
Искам да изразя своята благодарност и подкрепа към всичките екипи на Спешна помощ за всеотдайната им работа – изключително важна служба в България, не само в пандемията. България е първа по смъртност, така нареченият златен шанс го дават именно тези хора. Има много още какво да се направи, държавата им дължи много, заслужават по-добри условия на труд, базата има своя лимит, и разбира се, по-добро заплащане. Това заяви държавният глава Румен Радев след посещение на Спешна помощ.

"В много от болниците вече няма свободни места в интензивните отделения. Проблемът е в изчерпването на леглата в реанимациите, а не в координацията. Координацията работи."

Личните лекари опровергаха МЗ: Не можем да изписваме безплатни лекарства за COVID-19

"Този щам, който идва при нас - Делта плюс, е много по-заразен от оригиналния щам. Има рязко нарастване на случаите. Призовавам всички да сме отговорни като общество. Само със спазването на мерките можем да преодолеем това препятствие. Алтернативата е пълното затваряне, без аптеките и магазините от първа необходимост. Цялата държава замира. Вижте Латвия например. Точно това се опитваме да избегнем, за да няма щети за социалния, икономическия и културния живот", посочи държавният глава.

По думите му изходът от ситуацията да се движим от локдаун от локдаун е ваксинацията. Той даде за пример Португалия, където има над 90% ваксинирани, животът протича напълно нормално.

"Има много предизвикателства за тези избори. Преди дни имахме най-свирепите хакерски атаки срещу България изобщо. Пандемичната обстановка се усложнява. Има проблеми все още изборите зад граница, за обработката на техните протоколи. Затова всички институции трябва да са ангажирани с това, за да може изборите така да протекат, че хората да не се отказват да гласуват, че са взети всички мерки и техният глас ще бъде защитен от външни намеси", заяви Румен Радев.

COVID-19 у нас: Рекорден брой новозаразени и починали от началото на пандемията

Държавният глава изрази готовност отново да покани ЦИК на среща, каквато е била отказана. "Президентската институция винаги се е отнасяла изключително сериозно към изборния процес", коментира президентът.

Държавният глава поздрави и екипите, които са работили върху кризата със заседналия кораб "Vera Su" край Камен бряг. "Това е картина на порочния управленския модел, при който България заседна в корупция и застой. Тези хора направиха от една липсваща, абсолютно разкапана система за морско спасяване, напълно скапана техника, да създадат организация, да стегнат техниката, да се мобилизират и да освободят вредния товар и да предотвратяват екокатастрофа", посочи той.

Алексиев: Изтеглихме кораба при положение, че собственикът искаше той да бъде потопен