"Застрахователите ще поемат разходите, ако не - ще заведем искове срещу корабособственика", каза министърът на транспорта
Беше обявен краят на операцията по изтеглянето на заседналия кораб "Vera Su" край Камен бряг.

"Наложи се от скрап да правим сложна спасителна операция. Успяхме да спасим екипажа при една сложна операция и да освободим товара от кораба и да опазим както околната среда, така и здравето на хората и техния поминък. Изтеглихме кораба при положение, че корабособственикът работеше в посокатози кораб да бъде потопен", това каза пред журналисти министърът на транспорта Христо Алексиев.

БТА

"Заварих пълен разпад и безотговорност. Нямахме план, хората не бяха подготвени, техниката беше тотално скапана. Дори по време на операцията се наложи да ремонтираме техниката. Проведоха се разговори със специализирани спасителни фирми, които казаха, че по това време на годината и при тези условия не биха предприели такава операция. Говорихме и с Румъния, там отговорът беше подобен", каза още той.

"Имахме сериозен проблем с това и предприехме един план, който беше през Фериботния комплекс Варна – бяха натоварени вагони и цистерни", уточни той.

Част от товара на „Vera Su“ е на съхранение във Фериботния комплекс край Варна

"Застрахователите ще поемат разходите, които ние сме направили до момента. Не мога да кажа точно, каква е сумата, която ще излезе, но разходите ще бъдат от застраховката по този кораб, ако не – ще заведем искове срещу корабособственика и срещу застрахователите", допълни Алексиев.