“България трябва активно да настоява да се изпълняват ангажиментите на фирмите, които са сключили договор с Европейската комисия за доставка на ваксини. Ако фирмите са коректни и доставят дозите в срок, няма да има проблем с изпълнението на ваксинационния план”. Това заяви в ефира на NOVA председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. 

По думите ѝ гражданите трябва да са сигурни, че ваксините срещу коронавирус са качествени, ефективни и безопасни.  

“Действащото законодателство в България и европейските регламенти не позволяват на територията на страна членка от ЕС да се водят преговори самостоятелно за национална процедура за признаване и утвърждаване на ваксините”, каза още  Дариткова.

От БСП поискаха страната ни да преговаря за закупавено на руската “Спутник V”.  Председателят на парламентарната група на ГЕРБ направи коментар по темата.

“За съжаление, колегите от БСП заради системното си отсъствие от пленарна зала, не успяха да се запознаят с правилника за организацията и дейността на Народното събрание. За мен беше учудващо настояването да се преговаря само за една ваксина. Доколкото знаем в Русия има още две ваксини, които са преминали техните стандарти за утвърждаване безопасността на подобен продукт. Смятам, че сериозното непознаване на действащото законодателство е било причина да се внесе такъв проект. Съгласно Закона за лекарствата в хуманната медицина при подобен вид продукти се налага централизирана система за установяване на безопасност от Европейската агенция по лекарствата", поясни тя.
 
NOVA