/ БГНЕС
Националният съвет на "Да, България" ще се състои от 60 души, гласуваха делегатите на Втората национална конференция, съобщава пресцентърът на партията.

Според изискването на устава той е от минимум 50 души и по право в него влиза председателят - в случая Христо Иванов, който днес бе преизбран начело на формацията.

С над 600 гласа подкрепа: Преизбраха Христо Иванов за лидер на „Да, България“

С най-много гласове от общо 792 гласували в новото ръководство са двамата министри от "Да, България" - Божидар Божанов /673/ и Надежда Йорданова /661/, следвани от депутата Атанас Славов /631/ и кмета на столичния район "Слатина" Георги Илиев с 612 гласа.

Най-много дебати при промените в устава е предизвикала точката, свързана с числеността и състава на Националния съвет. И двете направени предложения - да се ограничи числеността до 60 души, и алтернативното - председателите на местните организации да могат по право да са членове на ръководството, не са събрали достатъчно гласове, за да бъдат приети.

Така остана действащата разпоредба и делегатите гласуваха без ограничения измежду 134 кандидати, се посочва в прессъобщението. За да бъде избран, е било необходимо всеки кандидат да получи 50 плюс 1 гласа от гласувалите.

Националната контролна комисия се състои от седем членове.
БТА