Д-р Мирослав Ненков
Д-р Мирослав Ненков / БГНЕС
Още през февруари е трябвало да бъде обявена обществена поръчка за поддръжката на радиовръзката в линейките. Въпреки закъснението обаче поръчката е факт и до дни ще бъде публикувана на страницата на Здравното министерство. Идеята е с новата поръчка ведомството да заплати с 1 млн. лв. по-малко, отколкото досега, за извършването на същата услуга, информира в ефира на Дарик заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков.
 
Той допълни, че ако до спечелването на поръчката фирмите се оттеглят от поддръжката на софтуера на линейките, най-лошото, което може да се случи, е диспечерите на спешна помощ да започнат да пишат адресите на ръка. Пациенти обаче няма да пострадат, категоричен бе д-р Ненков.
 
"Не за първи път точно тази поръчка закъснява поради една или друга причина. Закъснението е факт, за това спор няма. Тази поръчка е трябвало да бъде обявена февруари, след това се сменя едно правителство, после още едно, завихрят се вихри. Ние можеше много лесно да обявим за два дни на същата цена. Поддръжката на тази система е от изключително значение. Това е софтуерна поддръжка, това е поддръжка на свързаност между софтуерните компоненти и джипиес проследяването на мобилните екипи. Всъщност ние в новата обществена поръчка казваме, че искаме същата тази услуга, обаче с 1 млн. по-евтино, а който иска да се явява", каза д-р Ненков.
 
По думите му на такава поръчка няма как да се яви гаражна фирма, защото "това е голяма хапка, много сериозно и е свързано с националната сигурност".
 
"Един човек, ако не успее да получи спешна помощ, защото се е бъгнала системата на спешна помощ, това е невероятна издънка. Ако днес кажат, че спират и се оттеглят, докато не стане новата обществена поръчка, системата е добре и качествено и ще работи известно време без поддръжка. Ще започнат сривове тук-там. При тези сривове в най-черния и лош сценарий получаваните адреси в центровете за спешна помощ може да бъдат писани на хартия и след това като има вече система да бъдат въвеждани на ръка. Тоест ще се утежни работата моите колеги, но пациент заради това няма да пострада, което може би е най-важното в целия въпрос", каза още заместник здравният министър д-р Мирослав Ненков.