Медицината е основана на доказателства, а не на твърдения, коментира и ген. Мутафчийски
Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев категорично отрече твърдението на френския здравен министър Оливие Веран за това, че при коронавирус не трябва да се приема ибупрофен.

"Определено не е така. Става въпрос за едно лекомислено подхвърляне и име на препарат от страна на френските официални власти, което няма медицинско доказателство. Ако имаме такива данни, българските лекари ще ги споделим. Няма специфично лечение. Няма ваксина", коментира в Неделята на NOVA епидемиологът д-р Кунчев.

Френски министър обяви кои лекарства могат да влошат състоянието на болните с коронавирус

Информацията беше съобщена във френските медии, които се позовават на негово съобщение в профила му във Фейсбук.

В самата Франция има спорове по темата. Някои френски лекари не са се съгласили с твърдението на министъра за противовъзпалителните лекарства.

Екзотичното твърдение на френския здравен минисър е било излъчено снощи по френската национална телевизия, в новините ѝ, а след това тиражирано от Фигаро и български агенции.

Междувременно председателят на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски коментира темата с използването на различни лекарства.

"Медицината е основана на доказателства, а не на предположения." Така председателят на Националния оперативен щаб коментира информации за лечение на COVID-19 с различни медикаменти.

"Парацетамолът е най-големият враг на черния дроб", посочи проф. Венцислав Мутафчийски и обясни, че предозирането може да доведе дори до необходимост от трансплантация.

Професорът призова да се внимава при употребата на лекарства и да се следи активното вещество във всяко от тях, особено при деца.