Здравното министерство публикува Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Здравните власти представиха основните акценти, записани в плана на брифинг пред медиите по-рано през деня. На него здравният министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че при евентуално влизане в тъмночервената зона ще се въвежда пълен локдаун, като ще са забранени дори пътуванията в страната. 

При тежка вълна на COVID-19: Детските градини ще работят само за деца на ваксинирани

С документа са определени цветови зони - зелена, оранжева, червена и тъмночервена зона, които се определят в зависимост от 14-дневната заболяемост на 100 хил. души население, процент положителни тестове, заети болнични легла и др. По този начин ще има предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса, съобщават от здравното министерство. Целта е въвеждането на противоепидемични мерки да бъде обвързано с това, в коя зона попада страната ни. 

Планът регламентира конкретни забрани, които ще се въвеждат при определни нива на заболеваемост и влизане в съответната зона.

Социални и семейни събирания: 

При влизане в тъмночервената зона /14-дневна заболяемост ≥ 500 на 100 000/ се забранява каненето на гости. В домашните събирания ще участват само членове на домакинството, без посетители. Събиранията извън дома и другите събития на закрито ще са забранени. 

При влизане в червената зона събиранията ще са разрешени при определени условия: До 7 души посетители от 2 домакинства или само членове на едно домакинство, в зависимост от препоръките за областта или друга определена териториална единица. 

Търговци и услуги: 

При влизане в тъмночервената зона отворени ще бъдат само ключови бизнеси - аптеки, хранителни магазини, банки и платежни услуги. Всички други бизнеси ще бъдат затворени. 

При влизане в червената зона ще се преустановяват посещенията на търговските центрове, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги. Ще се въвежда и специален режим на работа за търговските обекти, различни от посочените.

Пътувания: 

При влизане в червената или тъмночервената зона ще се препоръчва ограничаване на неналожителните пътувания в рамките на страната, особено за лица от рисковите групи (над 65 г. възраст и такива с хронични заболявания), които не са ваксинирани и не са преболедували. Препоръката няма да се отнася за наложителни пътувания, напр. работа, обучение, медицинско обслужване и други съществени причини. 

Работа: 

При влизане в тъмночервената зона ще могат да работят само работници в ключовите сфери, чиято работа не позволява да се работи от вкъщи трябва да са на място.

А при влизане в червената зона ще се въвежда работа от вкъщи за до 50% от персонала, ако е възможно. Присъствено ще се работи при нужда или по график съобразно естеството на работния процес и спазване на основните противоепидемични мерки. 

Учебни заведения: 

При влизане в тъмночервената зона детските градини ще са затворени. Ще се допуска да работят при условие, че 100% от персонала притежава сертификат за ваксинация или преболедуване и за деца, чиито семейства също притежават такива сертификати. Учебният процес в училища и ВУЗ е само в електронна среда (изкл. за медицинските специалности присъствани упражнения). 

Транспорт: 

В обществения транспорт ще е задължително носенето на предпазни маски за лице, без значение от обявената цветова зона. Там, където е приложимо, се препоръчва ходене пеша или каране на колело до дестинацията. 

При влизане в зелена или жълта зона капацитетът на обществения транспорт се определя от преобладаващите препоръки в сферата на здравеопазването (препоръчва се пътуване в ненатоварените часове, учестяване на графика на превозните средства в пиковите часове и др. 

При влизане в червена или тъмночервена зона ще се преустановява провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина. 

Тренировки и спортни събития на открито и закрито: 

При тъмночервена зона ще са забранени всички спортни събития на закрито и открито, а фитнесите, спортните клубове и зали ще бъдат затворени.

При влизането в червена зона, например, фитнесите ще отварят, но само за индивидуално ползване, а спортните събития ще се провеждат без публика.

Работата на кафенетата и ресторантите:

При влизане в червената зона ще се допуска обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи от до 6 човека от едно домакинство на маса. Заведенията ще работят с ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа.

А при влизане в тъмночервената зона, разрешена ще е само доставка по домовете. 

Паркове и детски площадки: 

При влизането в зелена и жълта зона ще работят, но при спазването на предпазните мерки. При влизането в червена и тъмночервена зона обаче ще бъдат отворени при специален режим на посещение. 

Места за настаняване: 

При влизане в тъмночервената зона, местата за настаняване ще са отворени при специален режим на обслужване на гостите с изхранване тип "рум сървис". 

А при влизане в червената зона, местата за настаняване ще са отворени, но при определени условия. Ще се извършват услуги само за гости, като обектите, разположени на територията на местата за настаняване ще предоставят услуги при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект. 

Хора с повишен здравен риск 

При зелена зона се препоръчва на възрастните хора над 65 годишна възраст и на хората с повишен риск за здравето да ограничат контактите си извън дома, освен ако не са със завършена имунизация. 

При влизане в някоя от останалите цветови зони ще бъдат предоставяни допълнителни насоки според наличието на нови научните данни. 

Посещения/свиждания в социални институции и лечебни заведения за болнична помощ: 

При влизане в червена и тъмночервена зона посещенията ще са преустановени. Ще се допускат изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).