Цветанов и Рашидов си стиснаха ръцете за охраната на културни обекти
Цветанов и Рашидов си стиснаха ръцете за охраната на културни обекти / снимка: БГНЕС
Цветанов и Рашидов си стиснаха ръцете за охраната на културни обекти
31190
Цветанов и Рашидов си стиснаха ръцете за охраната на културни обекти
  • Цветанов и Рашидов си стиснаха ръцете за охраната на културни обекти

МВР ще продължи да охранява поне до края на годината четирите културни обекта, за които се оказа, че са извадени от списъка с обекти, които се пазят от служители на министерството. Това увери ресорният министър Цветан Цветанов, който извънредно се срещна за разговор по темата с колегата си Вежди Рашидов. Националният исторически музей, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Училищният комплекс по култура и паметника на връх Шипка няма да останат без охрана, категоричен беше Цветанов. Тепърва ще се дискутира обаче как да се реши въпросът за в бъдеще, за да не се товари бюджетът на вътрешното ведомство.

В началото на годината Министерски съвет е приел постановление, с което намалява броя на стратегическите обекти от национално значение, които се охраняват от МВР, от 61 на 16. От списъка отпадат такива обекти, за които не е ясно защо въобще са били в него. Решава се обаче МВР да спре да пази безплатно и Националния исторически музей, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Училищния комплекс по култура и паметника на връх Шипка. Идеята е разходите по охраната им да се поемат от Министерство на културата като то сключва договори с полицията или с частни охранителни фирми. Заради силно намаления си бюджет обаче културното ведомство сега не може да поеме този разход. Ето защо министър Цветанов обеща да помогне в това отношение на колегата си Рашидов.

Цветан Цветанов: Сами разбирате, че не можем на всеки един исторически паметник да поставим по един полицай. Има и общински охранителни фирми, местната власт може да сключва договори и с други охранителни фирми. Ние, разбира се, ще подпомагаме дейността, но активно ще работят и областните управители, местната власт.

Вежди Рашидов: Надявам се, че при новия бюджет ще търсим нови подходи, нови начини, защото тези четири обекта не са единствените, които трябва да опазваме. Както каза и министър Цветанов, ще бъде направена една работна група, която внимателно ще прегледа кои са много важните обекти в държавата, които трябва да бъдат охранявани.