Бисер Лазов
Бисер Лазов / БГНЕС
Разкритието направи основният свидетел по делото Бисер Лазов, който втори ден отговаря на въпроси на прокуратурата в спецсъда
Нови разкрития по мегаделото за фалита на КТБ направи основният свидетел Бисер Лазов, който вече втори ден отговаря на въпроси на прокуратурата в спецсъда. Според показанията, които даде днес пред съда фирма на подставено лице на Цветан Василев е източила 9 700 000 евро от КТБ за купуването на кораб фантом

През юни 2009 г. КТБ отпуснала 9 700 000 евро на фирмата "Емстейд" ЕОД за купуването на кораб. С парите обаче не бил набавен морският плавателен съд, а превъртени през офшорна фирма и върнати за погасяване на задължения на други дружества на Цветан Василев, пише "24 часа".

Управител и собственик на "Емстейд" ЕОД била Мария Илиева, юрист във фирмата на Василев. Дружеството не се занимавало с никаква дейност, нямало и персонал и била поредната куха фирма, създадена с цел отпускане на кредити от банката. Като един такъв кредит бил и този за закупуването на кораб.

Цветан Василев издържал ТВ 7 с по 10 млн. лева месечно с кредити от КТБ


Схемата за фиктивната покупка била измислена от Александър Пантелеев и Георги Вятков, шефове в КТБ. Те дори били много горди от това, което измислили, обясни Лазов. В интернет видели документи за покупка на кораб и въз основа на тях били изработени такива. Пантелеев и Вятков говорили, че ще направят документи и за морска ипотека. Така на книга парите били дадени за кораб, но в действителност такъв нямало. Милионите били превъртени през офшорна фирма, за да се избегнат данъци.

Делото "КТБ" влиза в нова съдебна фаза


Преди година и половина с Бисер Лазов се свързал човек, който купил от синдиците на КТБ кредитните задължения на фирмата "Емстейд" ЕОД и бил много горд с това, че се сдобил с кораб. Неговото разочарование обаче било огромно, когато след като проверил в корабната администрация в Малта, където корабът трябвало да бъде записан, разбрал, че всъщност такъв не съществува.

Цветан Василев и семейството му похарчили 78 млн. лева за 16 години?

В съдебната зала Бисер Лазов обясни още, че служителите на Цветан Василев, на чиито имена се водели фирми, били притеснени и сред тях съществувало напрежение през периода 2008-2014 г. Той също се тревожел, че формалните собственици в един момент могат да се разпореждат с тези дружества и тяхното имущество. Ето защо били изготвени документи например на фирмата "Дивелт 59", с които формалният собственик прехвърля дружествените дялове на Цветан Василев и този документ стоял в банкера, за да го използва в случай на нужда.

Извън залата Бисер Лазов разкри, че имало и счетоводителка във фирмите на Василев, която обаче му се опълчила и отказала на нейно име да бъде записано дружество. Тя лично обяснила на банкера, че не е съгласна и ако трябва ще напусне, а той приел решението и от това за жената не последвало нищо.