/ iStock/Getty Images
Кукерският фестивал в Перник няма да се състои заради коронавируса. Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

По-рано кметът на града е бил на среща със здравните власти в Министерския съвет по темата.

"Кукерският фестивал в Перник няма да се състои", каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

При спазване на противоепидемичните мерки обаче в някои пернишки села ще се спази обичаят - с маски, дистанция и без да се влиза по къщите, уточни той.

Здравният министър коментира нарушаването на противоепидемичните мерки на Богоявление. Костадин Ангелов уточни, че вече е наложена санкция на кмета на Калофер заради провелото се мъжко хоро.

„Аз осъзнавам в каква ситуация се намираме и че всеки кмет или политик опитва да извлече най-много ползи за себе си. Ситуацията в днешно време изисква малко по-различен тип действие. Заиграването с политиката, опирайки се на обичаите и традициите, в момента е нелепо. Всеки решава с какво иска да остане в историята, дали със спасените животи и мисъл за медиците или с преследването на политическите си страсти, амбиции и стремежи.

Не е време за правене на политика, нелепо е да правим политика, най-важното е да преведем българския народ през кризата", призова здравният министър.

По-рано стана ясно, че е наложена 1000 лева глоба на кмета на Калофер. Самият той каза, че той ще понесе отговорността и ще заплати санкцията.