България е активирала Механизма за гражданска защита на ЕС, с която е поискана помощта
Няма застрашени населени места или бедстващи граждани във връзка с пожарите у нас, заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти в Стара Загора, където бушува пожар.

В момента най-важното е овладяването на пожара, всичко останало е последващо, както и това евентуално да се установи извършител на този тежък пожар. Множество екипи от "Пожарна безопасност", доброволци, колеги от Министерството на отбраната.

Десетки доброволци се включват заедно с огнеборците да овладеят пожара в Стара Загора

Той заяви, че страната ни е активирала Механизма за гражданска защита на ЕС, Чехия ще изпратят два хеликоптера, чака се потвърждение за помощ и от Румъния.

Стоянов апелира гражданите за отговорност.

Локализираха пожара в Сакар планина, 19-годишен доброволец е пострадал тежко

Той коментира и случая с пострадалия 19-годишен младеж, който е участвал в гасенето на огъня - не е бил от организираните доброволци, но състоянието му е стабилно.

Вътрешният министър посочи, че не бива всеки на своя глава да влиза да гаси пожарите.

Над 500 служители на пожарната са на терен, стана ясно от думите на Александър Джартов, директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Над 60 се произшествията. Най-тежките пожари на Хасковска област са локализирани, има служители на терен, но не искаме тяхното повторно разпространение и възобновяване. На този етап няма предпоставки за опасност на населението", посочи още Джартов.

Той обясни, че пожарът край Стара Загора продължава да бушува, тъй като той е върхов и е трудно достъпен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня