19-годишен доброволец пострада тежко при пожарите в Сакар. Той е със 75% изгаряния в клиниката в Пловдив, предаде БНТ.

Пожарите, които бушуват от петък в Сакар планина, са под контрол. Огънят в Свиленградско е локализиран на всички фронтове и ситуацията вече е овладяна, съобщиха съобщиха от пресслужбата на Областна администрация – Хасково. Остава едно огнище в посока с.Студена, откъдето огънят тръгна в събота сутринта при обработка на площи от земеделец с косачка.

Към селата Щит, Михалич и Пашово са направени допълнителни просеки за ограничаване на огъня.

По данни на старши комисар Митко Чакалов, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Хасково, към момента на терен са 20 противопожарни коли със 70 огнеборци, работят и 30 горски служители с високопроходими автомобили, помагат и много доброволци. Заради облекчената ситуацията, Митко Чакалов обяви, че има готовност част от техниката да бъде насочена към други райони в страната, където има пожари.

В Симеоновград огънят, който пламна в сухи треви в понеделник следобед, също  е ограничен. Там са четири екипа на пожарната.

Междувременно областният управител на Хасково Мехмед Атаман разшири обхвата на първата си заповед, с която беше обявено частично бедствено положение в общините Тополовград и Ивайловград от петък, и в Свиленград - от събота, като вече важи заповед за целите им територии.

Кметът на Свиленград арх. Атанас Карчев прогнозира, че ако днес няма ново разпалване и не се образуват още огнища, вероятно бедственото положение на тяхна територия ще бъде отменено.

Огненият ад в Хасковско: Ситуацията остава критична, пътят между Свиленград-Тополовград е силно задимен и затворен

Остават всички 17 екипа на пожарната остават на място за да следят ситуацията и имат готовност за реакция при необходимост. Остава в готовност и тежката техника.
 

Сакар планина пожар
БТА



Общината ще заседава, за да реши да се отпуснат 20 000 лева за пострадалите фермери, за да се купи фураж за животните, тъй като пасищата в района са унищожени.
 

пожар Сакар планина
БГНЕС



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БНТ, БТА