Обявено е бедствено положение на цялата територия на общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград
Продължава борбата с пожарите у нас. На места ситуацията се нормализира, но на други все още битката с огъня не е приключила. Армията се включи в борбата с огнената стихия във всички критични точки на страната.

Ето каква е обстановката в по области:

Област Варна:

Участъкът от автомагистрала „Хемус“ край варненското село Слънчево вече е отворена за движение, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Пътят бе затворен в неделя заради задимяване от голям пожар.

Магистралата все още не е почистена и по нея има паднали клони и овъглени дървета, предава БТА.

Огнената битка: Продължава гасенето на пожарите в страната (ОБЗОР)

От полицията уточниха, че пожарът е локализиран. На място дежурят екипи на дирекция „Пожарна безопасност“. 

Пожарът край квартал „Владиславово“ е окончателно потушен, допълниха от полицията. Изгорели са около 365 декара смесена гора. За предизвикването му са арестувани двама души. По първоначална информация те са горили кабели и така са запалили целия район.

Само за сутринта на днешния ден са постъпили седем сигнала за пожари във Варненска област. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в крайморския град старши комисар Тихомир Тотев, който даде пресконференция съвместно с областния управител проф. Андрияна Андреева.

БТА

"Двамата коментираха ситуацията с големите пожари, които избухнаха в района на Варна. На 14 юли службата е реагирала общо на 41 сигнала", посочи Тотев. По думите му най-сложните са били пожарът край село Слънчево, заради задимяването от който бе затворена магистрала „Хемус“, и край квартал „Владислав Варненчик“. 

Тотев коментира още, че въпреки натоварената обстановка няма сигнал, на който да не се реагира. Той допълни, че най-честата причина за избухването на огъня е човешка небрежност.

Областният управител допълни, че всички кметове на общини и населени места в региона трябва да поставят на видни места заповедта ѝ с превантивните мерки през пожароопасния сезон. Тя припомни, че е забранено да се почистват земеделски земи чрез палене на огън, пчеларите също трябва да внимават много, когато работят. 

Област Пловдив:


Сили на пожарната в Пловдив остават съсредоточени в Средногорието заради тлеещи огнища и очакваните високи температури.

По информация на главен инспектор Димитър Бришимов - началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в поажрната в Пловдив, обстановката към момента откъм Иван Вазово - в ниската част, има единични огнища в изоставени лозя, които се обработват.

Откъм Михилци ситуацията е сравнително спокойна. Проверява се всяко едно съобщение за запалване по периметъра, съобщиха от пожарната.

Доброволци няма, на терен са пожарникари и служители на горско стопанство. От 7:20 часа тази сутрин 51 военнослужещи с 11 единици техника от състава на Сухопътните войски са на терен и помагат в борбата с пожара в района на село Иван Вазаво.

Област Хасково:

Пожарът в Сакар е обхванал над 100 000 дка площи. В община Свиленград са изгорели над 100 000 дка площи, от които 24 000 дка гори.

Огънят в посока село Младиново се контролира. Правят се просеки в района на село Щит и село Михалич. Селата са в безопасност. Към момента пожарът е изолиран от възможността да навлезе в Турция, съобщиха от Областна администрация-Хасково.

В село Левка няма опасност за хората и къщите, но положението остава критично. Продължават на терен да работят 17 екипа на пожарната, горски екипи и доброволци.

Пътят между Свиленград-Тополовград е силно задимен и е затворен.  Косенето остава забранено. Пожарът, който е възникнал в село Студена е предизвикан именно от този вид дейност. 

БТА

Военнослужещи с тежка инженерна техника от Сухопътните войски участват и в борбата с огъня в района на селото. Ситуацията остава критична.

Областният управител на Хасково издаде заповед, с която е обявено бедствено положение на цялата територия на общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград.



В сила и заповед, с която е забранена изцяло обработката на пасища и балирането на сено и слама на цялата територия на областта до второ нареждане.

Област Благоевград:

Благодарение на общите усилия на горски служители, пожарникари, служители и техника на Община Петрич и доброволци - пожарът край границата е ограничен, съобщиха от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП).

Огромен пожар избухна в Северна Македония, който достигна до границата с България (СНИМКИ)

Направени са минерализовани ивици с багерите. Служители на ЮЗДП остават на място, за да следят да не се разрастне огънят. Около 20 декара са изгорели на българска територия.

След като стана ясно, че пожарът е прехвърлил браздата, с разпореждане на директора на ЮЗДП на място бяха изпратени специализирани гасачески автомобили от стопанствата в Сандански и Симитли, както и подкрепление от Струмяни. След четири безсънни денонощия, усилията на всички бяха възнаградени.

Област Русе:

Работата на огнеборците на мястото на пожара над русенския квартал "Средна кула" в горския масив и в района продължава. Това съобщи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР Даниела Малчева. 

Припомняме, че вчера на мястото пет екипа на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" полагаха усилия да не се разпространят пламъците в урбанизираната част на града. 

БТА

Малчева добави, че действията на служителите са били силно затруднени заради пресечения и трудно достъпен терен, на доста места и непроходим, както и заради дълбокия слой от натрупаната суха листна маса, борови иглички и кори от дърветата.

Пожарът се е развил предимно като низов, но на места при наличието на изсъхнали дървета е прераствал и във върхов. През тъмната част на денонощието екипите са дежурили на критичните места. В гасенето и дежурството, освен служители на регионалната дирекция, са се включили и доброволци от формированието към община Русе.

В момента на място има четири екипа на пожарната, които поддържат наблюдението на района и гасенето на възникващи локални възобновявания на пожара. 

По предварителна информация произшествието е засегнало около 40 % от гората, която е на обща площ от около 150 декара. Огънят е ограничен и няма опасност за живущите в квартала.

Област Кюстендил:

Продължава гасенето на пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на село Коприва, село Цървендол и село Преколница, община Кюстендил, съобщиха от полицията. Пожарът е низов и е обхванал площ около 500 декара.

Огънят е локализиран от западния, южния и източния фронт. На терен е тежка верижна техника от фирма "Булплан", с която е направена частична просека от северната страна на пожара. Действията по гасене продължават три противопожарни екипа  и други два с леки автомобили.

На мястото са и 11 служители и други три екипа с автомобили за гасене на горски пожари от Държавно горско стопанство "Осогово". Действията на терен се ръководят от директора на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"-Кюстендил, комисар Светослав Георгиев.

Към момента няма застрашени населени места, както и бедстващи граждани. Ситуацията постепенно се нормализира в цялата страна. 

Калин Стоянов: Ситуацията в цялата страна с пожарите се нормализира

Това заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня