/ БТА
Желаещите да помогнат, могат да го направят от 6.00 часа
Десетки доброволци обединиха усилията си в борбата с горския пожар, който бушува в Стара Загора. Премиерът Димитър Главчев и вътрешният министът пътуват натам във връзка с бедствието в региона.

Координирани от професионалните пожарникари, доброволците се събраха рано тази сутрин, за да помогнат за овладяването на пожара. Очаква се днес към гасенето на пожара да се присъединят и два хеликоптера, които да осигурят така необходимата въздушна подкрепа.

Пожарът, който избухна в района, известен като "7-ия километър", вчера следобед, предизвика обявяването на частично извънредно положение. Хиляди хектари борови гори между Стара Загора и Старозагорските бани са обхванати от пламъци, което представлява значителна заплаха за околните райони.

Голям пожар над Стара Загора, обявиха частично бедствено положение 

Жителите на близката вилна зона са евакуирани като предпазна мярка, като се съобщава за една изгоряла необитаема сграда. Понастоящем няма непосредствена опасност за хората или имотите. Към момента пожарът не се разразства и всички сили и средства са насочени за тази цел.

От община Стара Загора са потърсили помощ от държавата, тъй като пожарът е върхов и много бързо се разпространява. Наземните сили на огнеборците не са достатъчни, за да ограничат разпространението на огнената стихия.

„Положението наистина е много сериозно. С областния управител направихме обход към Старозагорските бани, огромна територия е обхваната от пожара“, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той смята, че с наличната техника, която работи на място, нямам как да се справят с пожара, ако не бъдат изпратени хеликоптери.

Областният управител се е свързал с главния комисар на пожарната Джартов, а Тодоров със служебния премиер Димитър Главчев. „Помолих премиера за помощ, защото хиляди декари са под заплаха и горят. Има страшно много имоти на хора, има население места. Ако не се вземат мерки и то с хеликоптери… Държавата трябва да се намеси, защото пожарите наистина са огромни“, каза кметът на Стара Загора

„Целта ни днес е да си свършим работата до ранния следобед до 14:00-15:00 часа, така че пожарът да не се качва върхово и да имаме контрол върху него“, каза за БТА директорът на Регионална дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ старши комисар Стоян Колев, който беше на мястото на големия пожар, който гори от близо 17 часа северно от Стара Загора. 

"Към момента по целия периметър на пожара активните огнища са шест", посочи Колев. „Едно от тях е доста голямо. То по-скоро това са участъци, а не огнища, защото са със съответната ширина“, уточни той.

Директорът на пожарната обясни, че пламъците в посока курортното селище Старозагорски бани са най-опасни. „От запад е най-опасното направление, тъй като там гората е непристъпна. Очакваме с повече екипи евентуалното слизане на горенето в посока към пътя отдолу. С повече екипи ще се опитаме да защитим така пътя, че огънят да не с епрехвърли от другата страна“, каза старши комисар Колев.

Той подчерта, че към момента няма опасност за хора и населени места. "Това, което успяхме да направим още в първите минути и часове на пожара, беше да предвидим неговото разпространение към вилите и да успеем да ги защитим, а впоследствие да разпределим екипите по целия периметър", обясни Колев.

Има изгоряла една къща, тип барака, в която не е имало хора. „Всички останали къщи, включително и в непосредствена близост до гората, успяхме да ги запазим. Сложно е навътре в северната част на пожара.

Няколко върха бяха преодолени, когато беше поривът на силния вятър вчера между 16:00 и 20:00 часа. Там са разпределени доста екипи от огнеборци и служители на горските стопанства, на място има и военни“, каза пожарникарят. Старши комисар Колев уточни, че вчера пожарът е бил „върхов“, защото вятърът е бил силен. 

Площта, засегната от големия пожар, бушуващ северно от Стара Загора, към момента е около 7 000 дка, но това е по първоначална информация. Това съобщи пред медиите инж. Иван Чергеланов, директор на Държавно горско стопанство (ДГС)-Стара Загора.

Към момента не можем да кажем каква е горската площ, защото не сме влезли вътре в пожара, тепърва ще се установява каква е тя, посочи той и добави, че горят иглолистни масиви и смесена широколистна гора. 

Директорът на ДГС-Стара Загора посочи, че е вероятно да се проведе принудителна сеч на част от площта, която е изгоряла.

22 военнослужещи от 38-ми батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада-Стара Загора с 4 единици техника се включиха в погасяване на горски пожар, възникнал в район, северозападно от Стара Загора, по искане на областния управител на Стара Загора и заповед на командира на Сухопътните войски Деян Дешков, съобщиха от Министерството на отбраната.

Екипажи и хеликоптери от състава на 24-та авиобаза-Крумово на Военновъздушните сили оказват помощ при същия пожар. Вертолет AL Cougar излетя в 09.52 ч., а Ми-17 – в 09.57 ч. за мястото на огъня.

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети района на Стара Загора около 13:00 часа. Към мястото пътува и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Областният управител Методи Марков е обявил частично бедствено положение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС/БТА