Цачева настоя за задължително гласуване, Манолова - против
Цачева настоя за задължително гласуване, Манолова - против / снимка: БГНЕС, архив

„Очакванията към новото изборно законодателство са повече. Хората очакват от новите изборни правила да се сложи край на съпътствали ни досега изборни практики, но това няма да се случи". Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева в коментар на Изборния кодекс, който прокарват управляващите. В студиото на „Всяка неделя" по Нова телевизия промените защити зам.-председателят на парламента Мая Манолова, която е и основният двигател зад него.

„Това, което хората искаха, очакваха - засилен мажоритарен елемент, това няма да се случи. Няма да се случи и машинното гласуване. И този път то ще бъде експериментално", продължи с критиките Цачева.

„Искаме да въведем задължителното упражняване на правото на глас", каза още представителят на парламентарната опозиция. Тя коментира критиките, че това може да е в нарушение на Конституцията, като посочи, че по въпроса има различни тези и специалистите са разделени.

„Няма как едно право да е задължително. Конкретната политическа ситуация е далеч от това да въвеждаме задължения в политическите права на българските граждани. За да бъде задължително гласуването, трябва да носи зад себе си санкции. Не чухме президентът Плевнелиев и ГЕРБ да предлагат такива", посочи на свой ред Мая Манолова.

Цачева обаче даде пример с държави, в които има не санкции, а стимули за изпълнение на изборното задължение.

„Няма как на политическия битак, ако не ти харесва нищо, да те накарат да си вземеш някаква стока. Няма европейска държава, в която задължителното гласуване да е свързано с бонуси", категорична беше Манолова.

По думите на заместника на парламентарния председател новият Изборен кодекс, който за първи път се прави заедно с гражданското общество, ще запълни всички дупки.

„Няма как да приемем сами кодекса. БСП няма мнозинство в парламента. Търсим съгласие между парламентарните групи за новите моменти в него", отбеляза Мая Манолова.

„Процесът беше дълъг и сложен, но има ясни цели - да осигурим честни избори, да активизираме гражданското участие в тях, да осигурим равнопоставеност на политическите субекти", допълни тя.

Източник: NovaNews.bg