Най-много са случаите на конфликт на интереси в общинските администрации, каза шефът на КПКОНПИ
Промяна в закона възнамерява да инициира председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ Сотир Цацаров. Идеята е да се стесни кръгът от лица, които в момента се проверяват. Това съобщи Цацаров в първото си интервю, откакто е начело на комисията, дадено за "Събуди се" по NOVA.

"Кръгът на задължени лица е прекалено голям", констатира бившият главен прокурор.

Цацаров оповести, че към момента само 626 лица, заемащи висши длъжности, са подали имуществените си декларации, а общият им брой е 9799. "Призовавам задължените лица, сред които съм и аз, да подават декларациите по електронен път, срокът е до един месец след изтичане на извънредното положение", напомни Цацаров.

След първите няколко месеца на поста шефът на КПКОНПИ обяви, че се работи по създаването на колцентър за подаване на сигнали за корупция и конфликт на интереси, както и за приемането им в реално време, онлайн. "В момента сигналите се подават на бланка на интернет страницата на комисията", припомни той. Работи се и по създаване на териториални поделения на корупционната дирекция в КПКОНПИ, тя няма такива към момента, съобщи Цацаров.

Той обобщи, че корупцията не е намаляла, но КПКОНПИ, особено антикорупционната дирекция, която е най-важната, е с недостиг на кадри, а работата е нараснала.

"Най-големият ни проблем се оказа кадровият недостиг, имаме 100 незаети щатни бройки. Далеч съм от мисълта, че на комисията й трябва огромен персонал, но когато от 54 ръководни длъжности, 23 са незаети, това вече е проблем. Най-силната дирекция работи с най-малко личен състав", акцентира Цацаров. В условията на епидемия от коронавирус антикорупционното звено пък няма как да работи дистанционно, посочи шефът на КПКОНПИ.

Цацаров поиска запор на цялото имущество на Прокопиев

Цацаров обобщи, че към момента са отнети 37 имота и 119 МПС. "Част от имуществото се реализира от НАП, а за имотите има междуведомствен съвет към финансовия министър", каза Цацаров. Именно Владислав Горанов решава какво да прави държавата с конфискуваните имоти. В същото време 150 дела, по които КПКОНПИ е ищец, си стоят са замразени. Причината е, че все още се чака тълкувателното решение на ВКС, посочи шефът на КПКОНПИ. Най-често пък конфликтът на интереси е констатиран в общинските администрации, отчете той, като даде за пример, общински съветник, председател на спортен клуб, получил директна субсидия за клуба.

На финала на интервюто шефът на КПКОНПИ призова хората да си останат вкъщи.

"Господ ще ни чуе и от вкъщи, защото Великден е в душата", отправи апел Сотир Цацаров.