Българският Лувър ще е готов до средата на 2012-а
Българският Лувър ще е готов до средата на 2012-а / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Със символичното изхвърляне на количка с боклуци премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов дадоха началото на изграждането на Съвременен музеен център в София.

Музеят, който беше наречен от Борисов и Рашидов "Българския Лувър", ще бъде изграден до 3 години. За момента по европейски програми са осигурени близо 2.5 милиона лева, а от държавния бюджет са отделени 15 милиона лева.

Министърът на културата изхвърли първата количка с боклуци, а премиерът се пошегува, че такава била първата професия на Вежди Рашидов - трудовак.

Българският Лувър ще е готов до средата на 2012а
netinfo

Според Рашидов с изграждането на новия музей ще се възстанови понятието културен туризъм. По думите му Българският Лувър ще събере изкуство от всички периоди и страната ще стане част от Европа.

"За какво отиват туристите във Флоренция? 40 милиона души минават от там за година, за да снимат галерията Уфици, скулптурата на Давид, църквата на Пиаца Дуомо, академията, където са Умиращи роби на Микеланджело. Направете сметка Флоренция колко носи от туризъм. Ще имаме нова политика - да разясняваме какво е това културен туризъм", коментира министърът на културата.

Вежди Рашидов съобщи, че премиерът ще подари на музея оригинална картина на Пабло Пикасо.

Българският Лувър ще е готов до средата на 2012а
netinfo