Българската църква въстана срещу йога учението
Българската църква въстана срещу йога учението / снимка: БГНЕС, архив
Българската църква въстана срещу йога учението
80661
Българската църква въстана срещу йога учението
  • Българската църква въстана срещу йога учението

Българската православна църква излезе със специално обръщение срещу учението йога и призова свещениците във всички храмове да го прочетат пред вярващите след неделната литургия.

Гневът на Светия синод беше провокиран от включването на въпроси за древната индийска система в матурата по български език и литература. Синодът е огорчен от това, че години наред образователното министерство не откликва на исканията за въвеждане на предмет „Религия”в училище, а в същото време включва въпроси за учението йога в матурата.

Малко след провеждането на Държавните зрелостни изпити, Българската православна църква се възмути от „пропагандиране” на учението йога, включено в тазгодишната матурата по български език и литература. От Светия Синод възроптаха срещу текстове, в които се описва древната индийска система. Днес от Синода пуснаха специално обръщение, което да бъде прочетено от свещениците след неделната литургия.

Светият синод се възмути на въпроси в матурата по български език

„На 20 май тази година, в навечерието на празника на светите братя Кирил и Методий, просветили славянството в Христа, образователното министерство принуди десетки хиляди български младежи да разсъждават върху „ползите” за тяхното личностно развитие от така нареченото учение „йога”.

От този ден насам Св. Синод, архиереите, а и всеки клирик на Българската православна църква приемаме протестите на православието. Виждаме недоумението на миряните, чуваме техните нескончаеми въпроси, защо на нас, но и на българския народ като цяло, ни се причинява това издевателство и каква е целта му? Всевъзможни секти, парарелигиозни учения, всякакви езотерици, псевдопроповедници и лъжепророци шетат из българската земя и тровят душите на объркани и беззащитни хора и особено на нашите деца.

Казва ни се, че Църквата не бива да протестира срещу това, защото иначе ще бъде обвинена в религиозна нетолерантност. Идва обаче момент, когато чашата на търпението прелива. Това е моментът, в който пропагандата на нетрадиционни религиозни учения и практики започва да се случва вече по разпореждане на държавната власт. Ние не осъждаме хората, попаднали в плен на заблудите. Ние осъждаме заблудите”, се казва в обръщението.

В матурите бяха поместени текстове, представящи йогата, след което бяха зададени въпроси за вида на текста и за сферата на общуване.