Светият синод се възмути на въпроси в матурата по български език
Светият синод се възмути на въпроси в матурата по български език / снимка: БГНЕС
Светият синод се възмути на въпроси в матурата по български език
80215
Светият синод се възмути на въпроси в матурата по български език
  • Светият синод се възмути на въпроси в матурата по български език

Българската православна църква се възмути от „пропагандиране" на учението йога, включено в матурата на завършващите средно образование ученици. От Светия Синод възроптаха срещу текстове, в които се описва древната индийска система.

В матурите са поместени подобни текстове, представящи йогата, след което са зададени въпроси за вида на текста и за сферата на общуване. В официално писмо до Парламентарната комисия по образование от Синода посочват, че е недопустимо едно нетрадиционно за България източно религиозно учение да бъде пропагандирано и натрапвано на учениците.

Архиереи от Синода, начело с българския патриарх Неофит, се обърнали към образователната комисия след многобройни сигнали от страна на родители за поместените текстове, в които се описва учението йога.

Този случай за пореден път показва празнотите в образователната система, добави пред Дарик Александра Карамихалева, началник на отдел „Връзки с обществеността" към Синода.

„Недопустимо е едно нетрадиционно за България източно религиозно учение да бъде пропагандирано и натрапвано на учениците чрез включването на неподходящи текстове и въпроси в задължителните зрелостни изпити по български език и литература", каза тя. И поясни, че става дума за текстове и насочващи въпроси, включени като задължителна част от матурата.

Вижте въпросите и отговорите от матурата по български език и литература

От Синода смятат, че основният проблем е в това, че твърденията във въпросните текстове са представени като научни. Архиереите са установили с огромно безпокойство, че във въпроси от 23 до 28 в матурата е представен текст от интервю с австралийката с австралийката Свами Шивамурти от сайт на йога студио.

Съдържанието на интервюто по никакъв начин не може да се нарече научно, а е по-скоро рекламно представяне на религиозна практика с цел привличане на нови последователи", каза Карамихалева.

Църквата настоява депутатите да упражнят необходимия контрол, за да се изясни кой е отговорен за въпросните текстове. „Този случай за пореден път показва празнотите в образователната система и рисковете за учениците от злоупотреба с нетрадиционни духовни практики при липса на редовно обучение по религия", обясни още Карамихалева.

По повод случая от Синода за пореден път поискаха в изготвяния в момента нов Закон за училищното образование, обучението по религия да заеме място като редовен предмет в учебната програма.