България на съд заради рестрикции по отношение на аптеките?
България на съд заради рестрикции по отношение на аптеките? / cнимка: Sofia Photo Agency
Повече от 10 аптеки в София и над 30 в страната са били затворени за период от две седмици заради изискването в новия Закон за лекарствените продукти собствениците им да бъдат фармацевти и да не притежават повече от една аптека. Това съобщи в предаването „Дарик кафе” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Той съобщи, че от асоциацията са изпратили писмо до Европейската комисия, на което до два месеца би трябвало да има отговор.

„След това следва сложна процедура, при която ЕК отправя покана към българското правителство да промени закона и ако не бъде променен в двумесечен срок, тогава срещу България ще бъде заведено дело в Европейския съд, което обикновено тече 1-1,5 години”, допълни Николай Костов.

Според него в изискването собственикът на аптека да бъде фармацевт няма логика, защото „става въпрос не за този, който обслужва, а за собственика. А собствеността няма нищо общо с ценза и качеството на услугата”.

По думите на Николай Костов пазарът в България се нуждае от значително окрупняване.

„Има около 1300 аптеки, които са на юридически лица с повече от 1 аптека”, съобщи Костов. Той цитира думи на председателя на здравната комисия в Народното събрание Борислав Китов, че около 3000 аптеки не отговарят на изискванията на новия закон за лекарствените продукти т.е те потенциално ще бъдат затворени.