Извънредно заседание на временната комисия за машинното гласуване. Депутатите изслушаха влогъра Станислав Цанов. По думите му, той е искал да направи тест на машините, но е получил заплахи от покойния вече бизнесмен Алексей Петров. Изслушването на Цанов беше съпътствано от бурни скандали и размяна на остри реплики между депутатите, посочва NOVA.

Още в първите минути на заседанието от ПП-ДБ излязоха с остра реакция. „Да изслушаме експерти, да намерим къде изборния процес може да се усъвършенства или да превърнете комисията във фарс?”, заяви Явор Божанков.

Председателстващият комисията отговори, гостът също. „Обхватът на комисията - с кои лица да започнем изслушването беше определен единодушно на предишно заседание”, каза Георги Свиленски.

„Аз също нямах желание да бъда тук днес, защото смятам, че от тази комисия нищо няма да произлезе”, посочи Станислав Цанов.

Последва излъчване на видео материал на Цанов, в който той твърди, че е бил заплашван от Алексей Петров заради желанието му да проверява могат ли да се манипулират машините.„Моята идея не беше да доказвам, че машините могат да бъдат манипулирани, а да го проверя. Тя беше пресечена сравнително в зародиш. Аз дори не се бях сдобил с такава машина”, уточни Цанов и добави: „Аз видях собствените си чатове разпечатани и това е много по-важно от скапаното машинно гласуване”.

Изказването му обаче, беше прекъснато и се стигна до скандал между депутатите. „Подаден ли е си сигнал до прокуратурата?”, попита Божанков.

„Никой не е дошъл да те слуша теб и те моля да замълчиш! Изключи си мифрофона!”, отвърна му Йордан Цонев.

В крайна сметка страстите се успокоиха и Цанов беше доизслушан. Влогърът предложи Народното събрание да направи експеримент на машините с независими чуждестранни експерти, а депутатите във времената комисия подкрепиха идеята.

Очаква се на следващите заседания да бъдат изслушани ЦИК, МВР и службите.
nova.bg