Политически реакции във връзка с поискания от прокуратурата имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и втория мандат на ПП-ДБ заваляха тази сутрин. 

След като снощи от ГЕРБ запазиха мълчание, то преди часове Борисов коментира темата. Той заяви, че няма да си даде доброволно имунитета. 

Борисов категоричен - няма да си даде доброволно имунитета

"Аз две години бях без имунитет. Категорично няма да си го дам доброволно сега, защото трябва да си сляп, за да не видиш какво се случва в момента", заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Борисов и уточни защо: „Бих започнал от вчера - дали службите и министър Демерджиев вчера разбраха за мъртвите души, или за изтичането на секретна информация. Защо вчера? За да няма правителство“. 

Акад. Николай Денков от ПП заяви пред журналисти, че “прокуратурата не трябва да се използва като бухалка. Това, което виждаме, е едно активизиране на прокуратурата - за няколко дни свърши повече работа, отколкото за последната една година”.

Денков за имунитета на Борисов: Прокуратурата да не се използва като бухалка

Относно реализацията на втория мандат акад. Денков заяви, че има размразяване на преговорите с ГЕРБ и днес се очаква да се срещне с Мария Габриел.

“Трябва да продължим разговорите, първо ще се видим с нея, за да уточним кои са важните мерки, за да продължим напред, а след това ще има и официална среща”, поясни още Николай Денков.

Според лидерът на БСП Корнелия Нинова, Бойко Борисов трябва сам да си даде сам имунитета. Щом твърди, че е невинен, да го докаже в един прозрачен съдебен процес.

"Тези, които го арестуваха незаконно, днес го спасяват от законна процедура за търсене на отговорност. Тези, които до вчера издигаха като знаме борбата с корупцията, днес я прикриват с парламентарни хватки. Лицемерие, страх и алчност за власт. Коалиция на омертата", заявява също Нинова. 

Нинова: Тези, които арестуваха Борисов незаконно, днес го спасяват от законна процедура

И заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски каза, че от „БСП за България“ ще подкрепят искане за сваляне на имунитета на Борисов. Законната процедура за завършване на всяко едно наказателно производство е именно през съдебната зала, не през парламентарната, посочи той.

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

Попитан дали биха отишли отново на преговори с ПП за съставяне на правителство, заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ каза, че не са поканени на такива преговори. Когато бъдем поканени, ще го обсъдим, допълни той. „Мандатът в момента е в г-н Денков. Както чувате, те си водят разговора на „ледена епоха“, „затопляне на отношенията“, нека да видим днес сутринта какво е“, коментира Свиленски.

„Ситуацията е много сериозна. Ще повторя - свидетели сме на тотален разпад на държавата“, заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ: Свидетели сме на тотален разпад на държавата


Да има правителство е задължително, от кого, попита той и добави: "от рамбовци, които няколко души, от медиите разбрахме, че почерпени взимат решения за саморазправа с опозицията, които на свои партийни заседания не се занимават с проблемите на хората и на държавата и да търсят изход от кризите, а се занимават как да натикат и да заличат своите опоненти, които не се интересуват от институциите на държавата и държавните органи, а самите те правят и кроят планове как да разрушават дори и службите за сигурност на държавата, за да ги превърнат в партийно политически инструмент. "

Ние говорим още от началото на работата на този парламент, че няма как да има стабилно редовно правителство, коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Костадинов: Инатът на ПП-ДБ да съставят правителство може да унищожи България


Попитан дали имунитет на Борисов може да се окаже ключов фактор за съставянето на кабинет, Костадинов каза: Първо да видим дали ще се сбъднат думите от записа за това, че трябва да се направи необходимото да се „замота“ казуса с имунитета на Борисов. Лидерът на „Възраждане“ припомни, че още вчера са призовали Бойко Борисов да реши този проблем и да се откаже от имунитета си.

“Има държавни институции, които отговарят и искат имунитета на Борисов. Ако се стигне до пленарна зала, ще подкрепим това искане”. Това заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Балабанов: ИТН ще подкрепи свалянето на имунитета на Борисов


“Ще гласуваме против кабинет с втория мандат, но ще гласуваме “за” свалянето на имунитета на Борисов”, уточни още Станислав Балабанов.

"Бойко Борисов отказва да си даде имунитета, а ПП го бранят с голи гърди. Изглежда сюрреалистично, но е факт. Цялата концепция за създаването на ПП беше “анти-Бойко Борисов”, да го няма Бойко Борисов, да не съществува Бойко Борисов. За това и Кирил Петков го арестува незаконно и против правилата. А сега Бойко Борисов и Кирил Петков са се събрали в една стаичка в Парламента и се чудят как да се прегърнат, без да се срамуват от собствените си избиратели."

Трифонов: Бойко Борисов отказва да си даде имунитета, а ПП го бранят с голи гърди

Това написа лидерът на ИТН Слави Трифонов в личния си Фейсбук профил. 
 
БТА