Бойко Борисов заяви, че няма да си даде доброволно имунитета. Софийската градска прокуратура предложи вчера на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на лидера на ГЕРБ. Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за извършено престъпление.

"Аз две години бях без имунитет. Категорично няма да си го дам доброволно сега, защото трябва да си сляп, за да не видиш какво се случва в момента", заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Борисов и уточни защо: „Бих започнал от вчера - дали службите и министър Демерджиев вчера разбраха за мъртвите души, или за изтичането на секретна информация. Защо вчера? За да няма правителство“. Той попита и защо вчера е бил поискан неговият имунитет. "Не съм имал, нямам и няма да имам никакъв имот в Испания", декларира Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ посочи също, че преди две години е нямало съдебна реформа, сега има приет закон и веднага са започнали да искат имунитети и да излизат информации за партията на промяната.

"Това не е случайно. Виждам атака срещу ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България"( ПП-ДБ). В момента, в който приехме закона за контрол над главния прокурор, изведнъж се раздвижиха със страшна сила, започнаха атаката веднага по партията на промяната, за да блокират всякакви разговори", отбеляза още той. 

"Хаосът е толкова голям вече, особено при липсата на бюджет, план за възстановяване,  еврозоната, Шенген, ситуацията на Балканите, войната в Украйна е смазваща – трябва да гледаме и от тази гледна точка", така Борисов обясни нуждата от редовно правителство в момента. За формулата на кабинета посочи, че когато има споделена отговорност, трябва да се предложи такъв състав на Министерския съвет, който да успокоява, да гради доверие в политическите формации. Вчера от ПП-ДБ дадоха заявка, че ще продължат разговорите с ГЕРБ, след изказването на Мария Габриел. Преговори щяло да има и с други политически сили в Народното събрание.

"Ако си върнете изказванията ми преди време, съм казвал, че трябва да има правителство – редовно избрано, парламентарно мнозинство", припомни Бойко Борисов и уточни, че днес ще се видят отново с „Продължаваме промяната-Демократична България“. 

"ДПС преди една седмица говореха, че трябва да има правителство на всяка цена и, разбира се, те трябва да бъдат въвлечени, за да има конституционно мнозинство, за да се продължи съдебната реформа", смята още Бойко Борисов.