Министър Христов определи подписването на документа като "исторически момент"
Българската държавна газова компания "Булгаргаз" подписа споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция.

Георги Димитров

Споразумението беше подписано по време на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет. Документът бе подписан от ръководствата на "Булгаргаз" и "Боташ" в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Предстои подписването на споразумение между „Булгаргаз“ и турската компания BOTAŞ

Споразумението ще е за срок от 13 години.  На 1 януари в интервю служебният министър на енергетиката каза, че споразумението между България и Турция "на практика е договорено".

Георги Димитров

В края на миналата година Росен Христов заяви, че очаква резервираният капацитет на терминалите за ВПГ да достигне 1 млрд. куб. м годишно. "Благодарение на това споразумение ние осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в турската страна" заяви служебният министър Христов след подписването на споразумението между българската държавна газова компания "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ". 

Георги Димитров

Министър Христов определи подписването на документа като "исторически момент".  През изминалата година имахме сериозни проблеми с доставките на втечнен природен газ именно заради недостига на инфраструктура. Сега, съвместно с колегите от Турция, решаваме този проблем, отбеляза още Христов. 

Документът, даващ достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на южната ни съседка, бе подписан в Министерския съвет от ръководствата на двете компании в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Георги Димитров

"Това споразумение поставя началото на сътрудничество в сферата на енергетиката между двете страни", изтъкна българският служебен енергиен министър. "Това бе договорено на Коледа - 24 и 25 декември, и се подписва в първия работен ден на новата година, така че това е наистина голямо начало", зави Христов.

По думите му това се случва буквално 3 седмици, след като президентите на България и Турция са договорили мащабното сътрудничество между двете държави. Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез изрази задоволство, че въпросите, обсъдени по време на срещата в Истанбул през миналия месец, вече се "превръщат в конкретни стъпки".

Георги Димитров

"Днес подписахме един протокол, който ще развие сътрудничеството по отношение на природния газ между двете страни и ще засили нашите отношения", коментира Дьонмез. Освен това този протокол е важен за повишаване на сигурността на доставките на синьо гориво в Балканския регион. Срокът на това споразумение е 13 години, като 1,5 млрд. куб. метра газ на година ще бъде трансфериран, посочи турският министър.

"Със споразумението България ще има достъп до 5 терминала в Турция за ВПГ. В южната ни съседка има 7 различни линии и терминали за ВПГ. Капацитетът, който е залегнал в подписаното споразумение, е наличен, а може и да бъде увеличен", допълни Фатих Дьонмез.
Антоан Николов, БТА