/ БГНЕС
БСП остро разкритикува старта на ТОЛ системата. Според червените тя не е „проходила“, а по-скоро e „прокуцала".

„Преди няколко часа научихме, че системата е поставена в нов режим на асистирано правоприлагане. Тук си признавам, че ни изненадват с още едно ново понятие. Две години управляващите се чудят какво обяснение и понятие да измислят за хаоса, който създават“, заяви депутатът от БСП Димитър Данчев на брифинг в централата на партията.

Проф. Олег Асенов: Планирано е обновяването на тол системата да става само нощно време

„В забъркания хаос днес имаме провал с ТОЛ системата. Няма какво да ни убеждават, че ъпдейтвали на шестия, на осмия час. Какво правиха от АПИ не е ясно с тестването? И колко време ще продължи това ъпдейтване или всеки ден по три пъти ще спира системата?“, включи се и Георги Свиленски.

Според него българските граждани трябва да знаят кой е отговорен за хаоса с ТОЛ системата.

"В нормална държава щяха да са си подали оставките зам.-министърът на регионалното развитие и министърът на регионалното развитие, но понеже сме такава държава, в която нормалните правила не важат, отговорността трябва да се носи единствено от министър-председателя. Ние насочваме вниманието на българските граждани от кого да търсят отговорност - министър-председателя на България - Бойко Борисов", каза още Свиленски.

Протест заради камери на тол системата: Жители на плевенски села блокират пътища (ВИДЕО)

От БСП призоваха незабавно списъкът с пътища в обхвата на ТОЛ системата да бъде актуализиран с всички проблемни участъци, на които е наложена винетна такса, без да се чакат допълнителни разговори с общините, и българските граждани повече да не протестират. 

Те настояват и час по-скоро GPS тракерите да бъдат интегрирани към ТОЛ системата, за да започне нормалното отчитане на изминатите от превозвачите разстояния.

Според червените държавата не трябва да оставя на общините поддръжката на пътищата, които ще бъдат извадени от обхвата на винетната система, защото те нямат предвидени средства в своите бюджети.